Republica Moldova a mai pierdut un caz la CEDO, iar acum trebuie să achite fabricii de zahăr din Ghindeşti, raionul Floreşti, drept prejudiciu material, tocmai 2.000.000 de euro.
Decizia a fost luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar banii urmează a fi transferaţi în contul reclamantului în cel mult trei luni de zile. În caz contrar, vor fi aplicate penalităţi, suma majorându-se.
Reprezentanţii fabricii de zahăr s-au adresat la CEDO, după un proces care a durat 10 ani.
Totul a pornit de la o hotărâre din 1998 a Judecătoriei economice de circumscripție Chişinău, care a obligat fabrica să achite unei bănci comerciale peste 11 milioane de lei şi peste două milioane de dolari drept credite nerambursate, dobândă și penalitățile.
În 2002, Curtea Supremă a decis rejudecarea cauzei, iar în martie 2008, printr-o decizie irevocabilă, a obligat instituţia bancară să restituie întreprinderii peste 25 de milioane de lei.
Tot atunci, CSJ a stabilit că recursul reprezentanţilor băncii a fost depus tardiv. Totuşi, câteva luni mai târziu, CSJ şi-a casat propria decizie din martie 2008 şi a pus cauza, din nou, pe rol.
Dat fiind acest fapt, fabrica de zahăr s-a dus să-şi facă dreptate la CEDO.