Milioane de dolari pe fundul oceanului. De ce containerele cad într-un ritm alarmant de pe vasele uriașe

28 Apr. 2021, 05:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Apr. 2021, 05:17 // Actual //  MD Bani

Containerele îngrămădite pe vasele uriașe care transportă absolut totul, de la anvelope auto la smartphone-uri, se răstoarnă într-un ritm alarmant, trimițând anual milioane de dolari pe fundul oceanului. Deoarece serviciile de livrare în această periodă sunt hipersolicitate, probabilitatea de a comite erori mecanice de acest gen, crește considerabil, scrie Realitatea.md.

Industria de transport maritim se confruntă cu cea mai mare creștere a numărului de containere pierdute din ultimii șapte ani. Peste 3.000 de încărcături au căzut în mare anul trecut, iar altele peste 1.000 au căzut peste bord până acum de la începutul anului.

Asemenea accidente perturbă lanțurile de aprovizionare pentru sute de comercianți cu amănuntul și producători americani.

La o analiză mai aprofundată, cauzele acestor incidente pot fi ușor determinate. Vremea imprevizibilă, navele mari care permit stocarea containerelor cu produse mai sus ca niciodată, și aranjarea lor într-o manieră precară, în condițiile în care se urmărește livrarea cât mai rapidă, sunt câteva dintre acestea.

În contextul dat de pandemie și boomul înregistrat în cadrul comerțului online, și mai cu seamă necesitatea permanentă de viteză în livrarea produselor, creează condiții precare care pot aduce rapid la producerea accidentelor de acest gen.

„Orice mișcare greșită poate pune în pericol încărcăturile și întregul echipaj”, susțin autoritățile maritime.

Pericolele variază începând de la stivuitorii care blochează incorect cutiile unele peste altele până la căpitanii care nu își schimbă traseul pentru a evita furtunile, încercând să economisească cât mai mult combustibil și timp.

Cu 226 de milioane de containere expediate în fiecare an, pierderea a 1.000 poate părea ca o picătură în ocean, însă totul este mult mai complex. „Este un procent foarte mic pierdut”, a declarat Jacob Damgaard, director asociat de prevenire a pierderilor la Britannia P&I la o conferință din Singapore, pe 23 aprilie. „Dar chiar și acest mic procent, constituie o pierdere financiară foarte mare. Spre exemplu cele de anul acesta constituie aproximativ 54,5 milioane de dolari”.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău