Germania introduce Cardul şanselor: un green card pentru atragerea de forţă calificată de muncă

05 Sept. 2022, 10:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Sept. 2022, 10:45 // Actual //  bani.md

Ministrul german al Muncii a anunţat o „lege modernă a imigraţiei”. Ţelul său: atragerea de personal calificat din străinătate. Proiectul e un aşa-numit „Card al şanselor” şi va fi gata la toamnă.

„Introducem un Card al şanselor cu un sistem de punctaj transparent, astfel încât oamenii de care ţara noastră are nevoie să poată veni mai simplu la noi”, a declarat ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil, pentru ziarul „Bild am Sonntag”.

Aceasta fiindcă procedura de căutare din străinătate a unui job în Germania este adesea dificilă.

Cine se află în posesia unei diplome recunoscute în Germania, indiferent că este vorba de studii sau de o calificare într-o meserie, îndeplineşte deja condiţiile pentru Cardul şanselor. „Dar ne dorim şi oameni care au alte calităţi şi de care avem nevoie pe piaţa muncii. Şi acelora vrem să le oferim o şansă de a veni în Germania”, a mai declarat politicianul social-democrat.

Cine îndeplineşte trei din patru criterii primeşte Cardul şanselor

Prin acest Card va fi introdus un sistem de punctaj care conţine patru criterii:

o diplomă de absolvenţă eliberată în străinătate,

o experienţă de muncă de minimum trei ani,

cunoştinţe de limbă germană sau o şedere anterioară în Germania

o vârstă sub 35 de ani.

Cine îndeplineşte trei din cele patru criterii va primi Cardul şanselor.

„Avem nevoie de mai multă imigraţie”, a subliniat ministrul Heil având în vedere lipsa de personal calificat.

„Vom stabili an de an un contingent, în funcţie de necesităţile noastre. Adică vom stabili câţi oameni vor putea veni în Germania cu Cardul şanselor, pentru a-şi căuta pentru un anume interval de timp un job sau pentru cursuri de formare profesională. În acel interval de timp ei vor trebui să se întreţină singuri”, a precizat el.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova riscă să repete scenariul din iarna trecută, când întârzierea achizițiilor de gaze naturale a dus la scumpiri considerabile pentru consumatori. Deși problema a fost discutată oficial încă din 3 decembrie 2024, când Parlamentul a cerut elaborarea unui plan național de achiziții în termen de 60 de zile, până în prezent nu există niciun rezultat concret, iar Guvernul nu a anunțat nici graficul, nici responsabilul, nici începutul efectiv al achizițiilor, potrivit declrației Blocului „Împreună”

În plus, Planul de măsuri privind independența energetică, aprobat recent de Executiv, nu menționează deloc subiectul achiziției gazelor, în ciuda importanței sale pentru securitatea energetică a țării.

Amintim că, în 2023, întârzierea procurării gazului a dus la majorarea tarifelor, costurile fiind suportate direct de populație. Deși premierul Dorin Recean a cerut public demiterea lui Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, pentru gestionarea defectuoasă a situației, acesta se află în continuare în funcție.

Conform Legii gazelor naturale, Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice și a aprovizionării cu gaze, însă lipsa de acțiune concretă sporește riscul ca Moldova să se confrunte din nou cu crize de aprovizionare și tarife explozive în iarna 2025.

În acest context, Blocul Împreună vine cu un pachet de 7 măsuri urgente care vizează profesionalizarea și transparența achizițiilor de gaze: transferul responsabilității achiziției de la Moldovagaz la Energocom, companie de stat cu reputație mai bună și capacitate financiară mai mare, elaborarea de către Guvern a unui plan clar de achiziții pentru sezonul rece, cu grafic lunar/trimestrial, stocuri și contracte forward, după modelul UE, monitorizare lunară de către Guvern și ANRE a implementării planului de achiziții.
Aprobarea de către furnizorii reglementați (Energocom, Moldovagaz) a procedurilor de achiziție, cu transparență și criterii conforme pieței bursiere, audit extern asupra sistemului informatic de licitație al Energocom, pentru a elimina suspiciunile de manipulare sau favorizare a ofertelor, elaborarea unui regulament intern clar la Energocom, pentru a preveni orice formă de intervenție sau întârziere a ofertelor transmise prin serverul licitațiilor și transferul întreprinderilor energetice de stat în subordinea Ministerului Energiei, pentru a spori responsabilitatea și eficiența decizională în sector.