Comisia Situații Excepționale (CSE) a abrogat dispoziția, potrivit căreia TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodorizat, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești se va face fără drept de deducere.
CSE a decis anularea deducerii TVA în data de 18 mai. Ulterior, cel mai mare producător de ulei de Floarea Soarelui de la Bălți declara că ar putea să-și sisteze activitatea. Iar sute de oameni riscă să rămână fără lucru, anunță grupul Trans-Oil, care controlează întreprinderea.
Fabrica de producere a uleiului de la Bălți, unde lucrează peste 500 de oameni, ar putea să-și sisteze activitatea din septembrie. Grupul Trans-Oil, care deține întreprinderea, anunța că înregistrează pierderi de 25 de milioane de lei pe lună din cauza unor decizii luate de Comisia Situații Excepționale.
Mai exact, este vorba despre hotărârea prin care TVA-ul la exportul de ulei nu mai poate fi restituit pe durata stării de urgență.
La începutul verii, CSE a inclus uleiul în lista produselor social-importante. Astfel, producătorii și realizatorii au dreptul la un adaos comercial limitat în prețul de vânzare. De atunci, fabrica de ulei din Bălți încasează 29 de lei pentru litrul de ulei, iar pe rafturile magazinelor acesta se vinde cu cel mult 35 de lei.
Floarea-Soarelui este o societate pe acțiuni din Bălți, cu un capital social de 14,9 milioane de lei, care din anul 2012 este controlată de Vaja Jhashi prin intermediul a două firme din Cipru: Amableus Limited (49,76%) și Trezeme Limited (34,9%). Activele întreprinderii se ridică la 11,57 miliarde de lei, iar capacitatea de procesare este de circa 360.000 de tone de semințe pe an. Director general – Stela Ostrovețchi.