Detalii despre convorbirea dintre Putin și Macron. Liderul rus a avertizat cu potențiale consecințe catastrofale

12 Sept. 2022, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Sept. 2022, 06:54 // Actual //  bani.md

O nouă discuție telefonică a avut loc între liderul rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron, iar tema centrală a fost centrala nucleară Zaporojie. Palatul Elysee a oferit detalii despre convorbirea dintre cei doi, menționând că Putin a avertizat cu posibile consecințe catastrofale ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare.

În cadrul conversației pe care președintele Franței a avut-o cu Vladimir Putin, Macron și-a reluat cererea pentru încetarea focului armat în Ucraina, menționând totodată că e necesară asigurarea securității centralei nucleare din Zaporojie.

Emmanuel Macron „a condamnat continuarea operațiunilor militare rusești în Ucraina și și-a reiterat cererea ca acestea să înceteze cât mai curând posibil, să înceapă negocierile și să fie restabilită suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, s-a precizat într-un comunicat transmis de Palatul Elysee.

El a punctat, de asemenea, necesitatea de a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie, menționând că ocupația rusă a fost cauza riscurilor actuale la adresa integrității centralei.

În această direcție, Macron i-a cerut lui Putin ca forțele ruse să-și retragă armele grele și ușoare din interiorul centralei, iar recomandările Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie respectate.

Putin avertizează cu posibile consecințe catastrofale

La rândul său, Vladimir Putin l-a avertizat pe Macron cu privire la potențiale consecințe catastrofale, ce vor veni ca urmare a unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

În zilele următoare o nouă discuție între cei doi lideri mondiali va avea loc, astfel încât să fie garantată siguranța centralei nucleare.

Cei doi lideri s-au declarat pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea AIEA.

Discuția celor doi a vizat și problema securității alimentare globale. În acest sens, președintele francez i-a spus lui Putin că sancțiunile europene împotriva Rusiei nu se aplică produselor agricole.

În plus, el i-a cerut să verifice dacă acordul încheiat între Rusia și Ucraina, privitor la exportul de cereale, funcționează, potrivit știripesurse.ro.

Mai multe discuții pe tema centralei nucleare Zaporojie au avut loc între cei doi lideri. Ei au stabilit în luna august necesitatea trimiterii mediate a unei echipe internaționale de verificare la centrală. Și atunci, la fel ca acum, Putin a avertizat că există riscul unei catastrofe de amploare la Zaporojie, acuzând armata ucraineană de atacuri în zonă.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ