Ce sunt rachetele HARM care distrug radarul rusesc de apărare aeriană

11 Sept. 2022, 18:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2022, 18:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un înalt oficial al Pentagonului a confirmat în luna august ceea ce anterior nu se lăsase decât să sugereze: America furnizează Ucrainei rachete anti-radar de mare viteză (HARM). Recent, Pentagonul a aprobat transporturi suplimentare de astfel de rachete.

Acest tip de racheta anti-radar se activează la cel mai mic impus radio și este ghidată de GPS.

Ucraina a adaptat câteva avioane Mig-29 pentru a putea lovi cu acest tip de rachete car fac practic inutile radarele.

Aceste arme au jucat un rol important în ofensiva spectaculoasă a Ucrainei din provincia Harkov, precum și într-un atac separat în sud, explică The Economist. Lansată dintr-o aeronavă, racheta HARM se încadrează și distruge radarul de apărare aeriană.

Rachetele reprezintă o provocare serioasă pentru Rusia. Chiar dacă nu sunt trase, amenințarea pe care o reprezintă îi poate forța pe operatorii radar să-și închidă aparatele și să rămână jos. În consecință, forțele aeriene ucrainene au o libertate mai mare decât înainte.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, bateriile de tunuri antiaeriene de calibru mare au fost desfășurate pentru a contracara bombardierelor, dar acestea au devenit depășite tehnologic odată ce bombardierele cu reacție au putut zbura mai repede și mai sus. Tehnologia rachetelor a răspuns și, la sfârșitul anilor 1940, au apărut primele rachete sol-aer (SAM) ghidate de radar.

Acestea au evoluat rapid, ajungând la altitudini stratosferice și putând să doboare cel mai rapid avion de luptă. Echipajele bombardierelor au trebuit apoi să învețe să zboare sub radar sau să găsească modalități de a o contracara, cum ar fi bruiaj prin război electronic.

America a fost pionierul suprimării tacticilor de apărare aeriană a inamicului în războiul din Vietnam. Aeronavele „Wild Weasel” au primit sarcina de a distruge radarul înaintea unui val de avioane de atac.

Wild Weasels avea receptoare radar pentru a localiza apărarea antiaeriană și au fost inițial înarmați cu bombe și mai târziu cu rachete speciale care puteau viza radarul.

HARM este cea mai recentă ”încarnare” a acestor rachete aer-sol: un proiectil de aproximativ 350 kg, cu o rază de acțiune de aproximativ 145 km, capabil să localizeze și să lovească sistemele radar chiar și după ce acestea au fost oprite.

De altfel, HARM este atât de eficient încât este descris nu ca suprimare, ci ca distrugerea apărării aeriene a inamicului și a fost folosit în războaiele din Libia, Irak și fosta Iugoslavie. Prezența sa în Ucraina a fost totuși o surpriză, deoarece forțele aeriene ucrainene zboară avioane de fabricație rusă care nu sunt compatibile cu armele nato.

Atașarea fizică a HARM la o aeronavă ucraineană nu este simplă, deoarece folosesc sisteme diferite atașate la aripile aeronavei. Este posibil ca adaptoare manipulate de juriu să fi fost instalate.

Unele fotografii despre care se presupune că au fost făcute în Ucraina arată rachete HARM atașate atât la avioanele MiG-29, cât și la Su-27S. Lipsa unei interfețe de date între aeronavă și rachetă prezintă o altă problemă potențială. De obicei, HARM transmite informații de la propriul său agent de căutare radar către pilot, care apoi trage racheta către un sistem radar. Aceasta are un mod preprogramat mai simplu, în care coordonatele unui site radar inamic sunt introduse înainte de decolare.

Piloții ucraineni au folosit HARM „cu succes”, spune Pentagonul, care a aprobat recent transporturi suplimentare. Până acum, operatorii ruși de radar SAM ar putea ști să-și pornească aparatele doar atunci când descoperă din alte surse că există un avion ucrainean în apropiere, pentru a evita să fie atacați.

Dacă își lasă radarul pornit, HARM va face ravagii. Acest lucru le oferă piloților ucraineni sau operatorilor de drone mai multă libertate de a efectua ieșiri cu mai puțin risc de a fi doborâți. Noile rachete americane merg într-un fel spre erodarea superiorității aeriene de care Rusia s-a bucurat până acum.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău