Șase motive pentru care trebuie să vizitați Antalya

14 Sept. 2022, 14:59
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
14 Sept. 2022, 14:59 // Au Bani //  MD Bani

Amplasată în inima Mării Mediterane și a Rivierei Turciei, această provincie din sud se bucură de 300 de zile de soare pe an, fiind o atracție pentru turiștii care rareori resimt temperaturi sub 20 de grade și pot face plajă sau înota în mare până la sfârșitul lunii noiembrie. Poziția geografică avantajoasă a Antalyei și clima sa caldă, pe aproape tot parcursul anului – sunt atuurile acestei zone. Iată șase motive pentru care trebuie să vizitați Antalya.

Motive pentru care trebuie să vizitați Antalya

  • Plaje curate

Antalya este renumită pentru plajele sale curate. Capitala Rivierei Turciei, Antalya, oferă 229 de plaje cu „steag albastru”. Standardul „steag albastru” presupune respectarea unor criterii pentru protecția mediului și a sănătății publice, control microbiologic al apei de mare, curățarea plajelor și un nivel ridicat de igienă.

Vizitatorii se pot bucura de vreme bună pe aceste plaje până la sfârșitul lunii noiembrie sau chiar începutul lunii decembrie.

Pe Riviera de Smarald a Antalyei, cu celebra mare de culoare turcoaz, puteți vizita plajele din Lara, Konyaaltı și Kaputaș, atât toamna cât și iarna. Situată în centrul orașului, plaja cu nisip fin, Lara, este ideală pentru înot, fiind renumită pentru valurile sale blânde. Plaja Konyaaltı se întinde pe șapte kilometri, de la vestul orașului până la Munții Bey. Malul mării Konyaaltı, mărginit de baruri, cafenele și cluburi de noapte, oferă zile și seri pline de energie. Plaja Kaputaș, lângă Kaș și Kalkan, este o zonă pitorească la care se poate ajunge printr-o scară lungă sculptată în stâncă.

  • Orașe antice

Antalya, căminul civilizațiilor antice, posedă o moștenire culturală unică. Orașul antic Perge, capitala regiunii Pamphylia, se află la doar 18 kilometri est de centrul orașului Antalya. Acest oraș magnific, renumit de-a lungul istoriei pentru arhitectura și sculpturile din marmură, continuă să uimească vizitatorii cu Băile Romane, mozaicurile uimitoare, cu stadionul în formă de potcoavă și un teatru monumental care a găzduit odată 12.000 de oameni. Perge este o comoară care poartă într-adevăr măreția antică a Antalyei până în zilele noastre.

Orașul antic Patara, la aproximativ 40 de kilometri vest de Kaș, este unul dintre cele mai vechi și mai importante orașe ale Imperiului Lician. În 1988 săpăturile arheologice au scos la iveală multe locuri pline de istorie.

De asemenea, plaja spectaculoasă este o zonă importantă de depunere a icrelor pentru broasca țestoasă din Marea Mediterană, o specie pe cale de dispariție, Caretta Caretta (simpatice testoasele cu cap patrat, cele mai mari testoase cu carapace dură din lume. În plus, Patara este locul de naștere al Sfântului Nicolae, cunoscut în întreaga lume drept Moș Crăciun.

  • Centre de scufundări

Antalya este, de asemenea, un centru de scufundări renumit la nivel mondial. Orașul oferă multe oportunități de sporturi acvatice și în natură, iar experiența de scufundări de clasă mondială este disponibilă chiar și toamna și iarna.

Provincia Antalya oferă o gamă largă de opțiuni de scufundări, de la Kalkan la Patara în est. La sud de oraș, Kaș este unul dintre cele mai bune 10 locuri de scufundări din lume, prezentând flora și fauna marine, de o diversitate impresionantă (de ex. iarbă de mare, corali și bureți de mare, alături cu ruinele scufundate ale orașelor antice).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

  • Locul preferat al pasionaților de golf

Belek, faimoasa stațiune din Antalya, atrage atenția cu terenurile de golf renumite în întreaga lume. Belek este un centru important pentru turismul de golf, oferind hoteluri de lux, stațiuni și infrastructură modernă, apreciată de profesioniști în lumea golfului european. La 20 de minute de mers cu mașina de Antalya, Belek are 15 terenuri de golf distincte deschise atât toamna cât și iarna.

În plus, unele dintre terenurile de golf din Belek oferă golf de noapte cu sistem de iluminat ultra-modern.

  • Trasee de drumeții celebre în lume

Drumul Lycian și Drumul Sf. Pavel, clasate printre cele mai frumoase rute din lume, se află în granițele acestui oraș însorit. Calea Lycian, primul traseu de drumeții pe distanțe lungi din Türcia, este un traseu de 500 de kilometri care se extinde de la Fethiye la Antalya. Calea Lycian trece prin zone cu natură deosebită precum Fethiye, Ölüdeniz, Valea Fluturilor, Golful Kabak, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Patara, Muntele Olymp, Çıralı și Canionul Göynük.

Toate acestea fac parte din istoria unei regiuni care datează din antichitate.

Drumul Sf. Pavel, care începe din orașul antic Perge și se termină în districtul Yalvaç, lângă lacul Eğirdir din Isparta, este al doilea traseu de drumeții pe distanță lungă din Türcia. Pasionații de trekking pot fi martorii uneia dintre cele mai importante schimbări ale creștinismului, mergând pe jos pe acest traseu faimos și provocator, un traseu de pelerinaj, străbătut de pelerini timp de două mii de ani.

  • Peșterile Minunilor Naturale

Antalya este renumită și pentru peșterile sale, fiecare dintre acestea fiind o minune a naturii. Situată la 30 de kilometri nord-vest de oraș și la aproximativ 450 de metri deasupra nivelului mării, Peștera Karain este una dintre cele mai mari peșteri naturale din Turcia. Rămășițele din peșteră, care scot la lumină o viziune diferită asupra istoriei omenirii, sunt expuse în Muzeul Antalya și Muzeul Karain din apropierea peșterii.

Prima peșteră din Turcia care a fost deschisă turismului, Peștera Damlataș, din centrul districtului Alanya, își ia numele de la apa care picură din stalactitele sale. Se estimează că aceste stalactite și stalagmite, care au 300 de metri lungime și o suprafață de 200 de metri pătrați, s-au format pe parcursul a 12.000 de ani.

În primele opt luni ale acestui an, 234.103 turiști din România au sosit în Antalya, cifră care reprezintă o creștere cu 72,78% față de 2021, un an în care vacanțele au fost afectate de pandemia de coronavirus. Astfel, România se află în primele zece țări ai căror cetățeni au ales Antalya ca destinație de vacanță în 2022.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău