Regii cerealelor fac jocul pe piața. Cumpără grâu din Ucraina și-l reexportă

21 Sept. 2022, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Sept. 2022, 10:22 // Actual //  bani.md

Agenția Rezerve Materiale anunța că licitația de achiziție a grâului pentru completarea rezervei de stat a eșuat, în condițiile în care nu a fost depusă nicio ofertă.

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari acuză agenția de diletantism fără să-și coordoneze acțiunile cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. „Regretăm că nu a fost un dialog pe acest subiect cu asociațiile fermierilor”.

Condiția de bază a licitației a fost cerința că furnizorul să livreze grâu în cantități cuprinse între 2 și 6 mii tone. Nu știu de unde a apărut aceasta inepția. Organizatorii licitației nu au analizat deloc situația pe piața cerealelor și structura producătorilor de grâu după capacități de producere.

„Marea majoritatea agricultorilor nu dispun de asemenea cantități. Chiar și producătorii agricoli mari anul curent, în situația secetei, au recoltat între 1000 și 1500 de tone de grâu. Agricultori mijlocii dispun de cantități până la 500 de tone de grâu. De fermieri mici nici nu vorbesc. Doar magnații de la agroholdinguri au putut furniza grâu în rezerva de stat conform cerințelor față de lotul minimal de livrare. Însă acestora nu i-a convenit prețul propus de 5,2 lei per kg, întrucât în prezent ei se ocupă cu procurarea grâului ieftin din Ucraina undeva cu 3,5 lei și reexportul acestuia undeva cu 6 lei per kg. Iar producătorii agricoli autohtoni rămân cu grâu în depozite, întrucât prețuri actuale pe piața cerealelor pentru majoritatea covârșitoare a agricultorilor sunt mai mici decât prețul de cost”, susține Slusari.

Doar după ce au dat-o în bară, cei de la Agenția Rezervelor Materiale au decis să facă consultări cu reprezentanții fermierilor mici și mijlocii, care vor avea loc azi , la orele 14.00 la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Agenția Rezerve Materiale intenționa să cumpere 41,7 mii tone de grâu alimentar de la fermieri în sumă de 201,6 mil. de lei.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală