Fundația Constantin Mimi la șase ani. De la reparația drumurilor – la o strategie de dezvoltare regională

21 Sept. 2022, 13:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2022, 13:50 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Câteva zeci de proiecte sociale de dezvoltare a satului Bulboaca și de susținere a localnicilor, studenților, refugiaților din calea războiului și oamenilor de cultură, au fost implementate de Fundația „Constantin Mimi”, în primii ani de activitate. La fel ca și „Castel Mimi”, Fundația împlinește în această săptămână șase ani de la lansare.

Cristina Frolov, Președintele Fundației „Constantin Mimi” spune că „de facto, istoria Fundației a început mult înaintea noastră. Încă la sfârșitul sec 19, Constantin Mimi, omul care creat cele mai vestite podgorii din Basarabia, a început să investească în proiecte de susținere a culturii și de dezvoltare a localității Bulboaca. Putini cunosc ca Mimi a fost unul dintre primii întreprinzători care a creat afaceri sociale cu scopul de a susține familiile din preajmă”.

Din această cauză, concomitent cu lansarea „Castelului Mimi”, care a devenit din start o importantă piesă de patrimoniu și una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Republica Moldova, Fundația „Constantin Mimi” a aprobat trei direcții strategice de activitate: implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii și înverzirii spațiului public, oferirea burselor de dezvoltare pentru studenții capabili din familii vulnerabile, desfășurarea evenimentelor culturale și muzeistice de promovare a patrimoniului cultural european tangibil și intangibil.

În ultimii ani fiind organizate peste 100 de evenimente, inclusiv cu participarea maestrului Eugen Doga și sopranei Valentina Nafornița.

„Un adevărat examen pentru Fundație a fost criza refugiaților din calea războiului. Am demonstrat maturitatea prin implicare, pentru că omenia nu are frontieră sau naționalitate. În mai puțin de 24 de ore de la începutul războiului ne-am mobilizat toate forțele și ne-am implicat în susținerea refugiaților, la punctul de frontieră Palanca și la „Castel Mimi”, a accentuat Cristina Frolov.

Pentru trei luni de criză, Fundația a devenit un adevărat „epicentru” al bunătății prietenilor și partenerilor noștri din Republica Moldova, Marea Britanie, România, Olanda și Danemarca am reușit să ajutăm câteva mii de refugiați din Ucraina, oferindu-le produse alimentare și de primă necesitate.

Un pas strategic pentru Fundație a fost aprobarea în acest an a unei strategii de dezvoltare regională pentru zona în care activează „Castel Mimi”. Cristina Frolov menționează că „suntem pe ultima sută de metri în elaborarea unei strategii de dezvoltare a turismului în localitățile Bulboaca și Speia, principalul scop fiind atragerea unor turiști în această zonă și stimularea lansării unor noi afaceri în turism și, respectiv, o șansă în plus pentru supraviețuirea satelor Moldovei”.

Strategia de Dezvoltare a Turismului în localitățile Bulboaca și Speia, presupune redescoperirea principalelor atracții turistice din această zonă, crearea unei serii de trasee turistice, amenajarea și promovarea acestora. În următorii ani, Fundația „Constantin Mimi”, nu numai va contura oferta turistică, dar va poziționa și promova această zonă în calitate de regiune cu potențial investițional major.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău