Proiect ambițios la Nisporeni! A fost instalată o centrală fotovoltaică ce poate asigura cu electricitate mii de oameni

23 Sept. 2022, 08:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2022, 08:30 // Actual //  MD Bani

O centrală fotovoltaică cu puterea instalată de 800 de kilowați a fost dată în exploatare la Nisporeni. Valoarea investiției în proiect este de aproximativ 800 de mii de euro și după calculele investitorilor, centrala va produce peste un milion de kilowați pe oră de energie electrică anual. Această cantitate de energie electrică este suficientă pentru a asigura circa 700 de gospodării sau circa 50 de grădinițe de copiii. Investitorul planifică să continue proiecte de acest gen în regiune, inclusiv în toată țara.

Proiectul a fost realizat de compania Flydevelopment din Moldova, reprezentată de Chiril Gaburici, cu susținerea lui Esben Kumke Christensen, care este un investitor din Danemarca cu o experiență de peste 16 ani în energie regenerabilă în mai multe țări ale lumii și fondatorul companiei Danish Renewables.

„Vedem tot mai multe urmări ale încălzirii globale la noi în Moldova – secetele devin tot mai severe, pierdem roadă și crește suprafața terenurilor agricole care rodesc tot mai rău, pentru că an de an scade suprafața pădurilor. Parcurile fotovoltaice nu pot rezolva toate aceste problem, dar ne ajută să devenim mai independenți energetic, să avem costuri mai stabile pentru energia electrică în viitor și o parte din banii care azi pleacă în afara țării – vor rămâne în țară. La următoarea etapă vom învăța să producem energia și pe alte căi și să o păstrăm – iar resursele eliberate le vom direcționa pentru plantarea pădurilor”, a declarat Chiril Gaburici.

Investitorul din Danemarca a apreciat curajul echipei din Moldova de a realiza proiecte energetice verzi în țara noastră.

„Îmi place să particip la proiecte care schimbă viitorul, îl fac mai sănătos și mai prietenos cu mediul înconjurător. Moldova e o țară foarte frumoasă și generația de azi trebuie să se gândească bine ce moștenire va lăsa copiilor. Noi trebuie să lăsăm copiilor și generațiilor viitoare o Moldova curată, verde și mai autonomă”, a declarat Esben Kumke Christensen.

La evenimentul de inaugurare a participat și Spyros Valatas, expert în domeniul finanțării investițiilor din sectorul privat împreună cu Kostas Kiriakopoulos, expert în domeniul analizei financiare și modelare, ambii membri ai echipei de suport pentru Guvernul Republicii Moldova pentru identificarea și pregătirea proiectelor aferente implementării Acordului de Asociere UE.

„Cred că este un proiect ambițios. Acest proiect este un pas bun pentru a atinge cota de energie regenerabilă planificată la nivel de țară până în anul 2025. Ne bucurăm de asemenea că Nisporeni  este mai inovativ din acest punct de vedere”, a spus Spyros Valatas.

Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, a salutat oportunitățile de dezvoltare a proiectelor de energie verde, care vor fi în beneficiul oamenilor din oraș.






Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO