Echipament de ultimă generație în domeniul obstetricii și ginecologiei a ajuns în Republica Moldova cu suportul UNFPA Moldova. Acesta va fi distribuit în nouă instituții medicale din întreaga țară.
Astăzi, o parte din echipamentul medical pleacă spre Institutul Mamei și Copilului, cea mai mare maternitate din țară, unde anual se nasc circa 6 000 mii de copii. Institutul va fi dotat cu lămpi performante pentru sălile de operație, mese de operație, echipament necesar pentru anestezie, dar și pentru monitorizarea stării mamei și a copilului la naștere.
„Instituția a fost deschisă în anii 80 ai secolului trecut și trebuie să constatăm faptul că sunt dispozitive care la moment lucrează chiar din anul 1982. Astăzi am primit echipament medical pentru săli de naștere și săli de operație. Acest echipament este foarte important pentru nașterea în condiții sigure pentru pacienții care vin în instituția noastră. Am primit aparatele monitoare de supraveghere intrauterină a copiilor și sigur că acest echipament este foarte important și vital pentru noi”, a declarat Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău
Valoarea echipamentului procurat pentru Institutul Mamei și a Copilului este de 525 de mii de dolari SUA și este destinat pentru dotarea secției de naștere, a sălii de operație și a unității de terapie intensivă pentru mamă și nou-născut.
Acum, pacientele care vor ajunge în sălile de naștere vor beneficia de condiții mult mai bune, spun medicii.
„Trebuie să înțelegem că este foarte important să utilizăm în timpul nașterii echipamentul corespunzător. Din acest punct de vedere, scaunele de naștere pe care le-am primit astăzi sunt pur și simplu cosmos. Sunt mult mai bune decât cele pe care le foloseam până acum, pe care le-am primit încă în 1982, când a fost inaugurat Institutul”, menționează Ruslan Samoilenco, șeful secției nr. 1 de obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului.
Dincolo de dotarea cu echipamentul de resuscitare, instituțiile medicale primesc echipament auxiliar, care îmbunătățește calitatea serviciilor medicale, oferă siguranță și salvează timpul atât de prețios în cazurile de urgență.
„Avem nevoie de brancarde așa cum am avea nevoie de aer. Brancarda (targa) de până acum trebuia ținută în mâini, ca să nu cadă pacientul. Suntem foarte bucuroși și de echipamentul dat, și de brancardă”, spune Lilia Razborschi, moașă superioară din cadrul Institutului Mamei și Copilului.
Echipamentul de ultimă generație a fost procurat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, pentru a acoperi necesitățile femeilor din R. Moldova și ale celor refugiate din Ucraina. Valoarea lotului de echipamente este de 1,8 mln USD.
Una dintre prioritățile de top ale UNFPA este sănătatea femeilor și a viitoarelor mame, în special în aceste timpuri grele de criză. Ca parte a răspunsului umanitar, de la începutul acestui an, UNFPA a livrat medicamente și echipamente pentru sănătatea sexuală și reproductivă către 41 de instituții medicale din țară.
Pe parcursul următoarelor două luni, UNFPA va echipa complet 22 de săli de naștere în maternitățile din Bălți, Cahul, Edineț, Ceadîr-Lunga, Comrat, Chișinău.