În primele cinci luni ale anului fiscal, valoarea exporturilor de telefoane iPhone produse în India s-a dublat

04 Oct. 2022, 11:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Oct. 2022, 11:53 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În primele cinci luni ale anului fiscal început în aprilie 2022, valoarea exporturilor de telefoane iPhone produse în India s-a dublat, trecând pragul de un miliard de dolari, ceea ce sugerează că ţara face progrese cu planurile sale de a deveni o forţă în producţia de electronice, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.

Dacă acest ritm se va menţine, exporturile de telefoane iPhone produse în India, şi care merg în special spre Europa şi Orientul Mijlociu, ar urma să ajungă la 2,5 miliarde de dolari în exerciţiul fiscal care se va încheia la finele lunii martie 2023. Este vorba de o sumă aproape dublă faţă de telefoane iPhone în valoare de 1,3 miliarde de dolari produse în India şi exportate în anul fiscal precedent, susţin sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Chiar dacă deocamdată India este responsabilă pentru o mică parte din activităţile de producţie de telefoane iPhone, dublarea exporturilor este o veste bună pentru planul premierului Indiei, Narendra Modi, de a face din ţara sa o alternativă la China pentru titlul de fabrică a lumii. Grupul american Apple, care de mult timp îşi produce în China cea mai mare parte a telefoanelor salor iPhone, caută în prezent soluţii alternative în condiţiile în care administraţia Xi Jinping a intrat în conflict cu Guvernul american şi a impus carantine în diferite zone din China care au perturbat activitatea economică.

Apple a cochetat mai mulţi ani cu ideea de produce telefoane iPhone în India înainte ca premierul Narendra Modi să lanseze în 2020 un plan de stimulente financiare în valoare de şase miliarde de dolari, care a determinat gigantul american să îşi încurajeze furnizorii să îşi extindă producţia în India.

Principalii subcontractorii taiwanezi ai Apple, Foxconn Technology Group, Wistron Corp. şi Pegatron Corp., produc în prezent telefoane iPhone la fabricile lor din sudul Indiei. Toţi cei trei producători au primit stimulente financiare în cadrul planului Guvernului indian.

Deocamdată însă India este cu mult în urma Chinei. Aproximativ trei milioane de telefoane iPhone au fost produse în India anul trecut, comparativ cu 230 de milioane de unităţi produse în China.

Dispozitivele Apple exportate din India în perioada aprilie-august ale acestui an sunt telefoane iPhone modelele 11, 12 şi 13, urmând ca în scurt timp să înceapă şi exportul de telefoane iPhone 14, susţin sursele citate de Bloomberg. Apple a început să producă telefoane iPhone 14 în India luna trecută, mai repede decât se preconiza, după ce o introducere fără probleme în producţie a noilor modele a redus decalajul de timp dintre producţia realizată în China şi cea realizată în India de la câteva luni la câteva săptămâni.

Dincolo de smartphone-uri, India a pus la punct planuri care vizează acordarea de stimulente financiare pentru producătorii de tablete şi laptopuri, în speranţa că va convinge Apple să producă local MacBook-uri şi iPad-uri precum şi să atragă alte firme.

Însă mutarea din China, unde Apple şi-a pus la punct un lanţ extins de aprovizionare, nu este un proces uşor. Analiştii de la Bloomberg Intelligence estimează că va dura aproximativ opt ani pentru a muta doar 10% din capacitatea de producţie a Apple în afara Chinei, unde sunt fabricate în prezent aproximativ 98% din telefoanele companiei americane.

Realitatea Live

Conferință de presă susținută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, cu tema „Totalizarea programului guvernamental de compensații pentru noiembrie 2024 – martie 2025”
08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!