(VIDEO) O fabrică de mobilă din Chișinău a procurat utilaj modern cu suportul ODA: Obținem un produs pentru piața UE

10 Oct. 2022, 11:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Oct. 2022, 11:54 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Antreprenorii au posibilitatea să-și dezvolte afacerile datorită granturilor oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Unul dintre beneficiari este și antreprenorul Igor Aramă, fondator și director la Fabrica de mobilă Aramă-R din Chișinău. Cu banii obținuți de la ODA și contribuția proprie a achiziționat trei utilaje moderne multifuncționale, care fac procesul de producere a mobilei mai eficient: o mașină de găurit, una de prelucrare a marginilor materiei prime și un centru de tăiere a lemnului cu control numeric. Investiția a fost de 6 milioane de lei, dintre care 2 milioane de lei reprezintă suportul financiar nerambursabil de la ODA.

„Am auzit de la colegi despre acest concurs, dar, sincer vă spun, nu l-am luat în serios. Am decis să aplicăm. La fiecare etapă, când mai trebuia să prezentăm documente, ne gândeam că degeaba pregătim și facem prezentări, că oricum în Moldova nimeni nu-ți dă nimic gratis. Acum, am prins curaj și am depus dosarul pentru următorul program”, spune Igor Aramă.

În hala de producere, cele trei aparate noi sunt puse în funcțiune și manevrate ușor de către muncitori, întrucât cea mai mare parte a operațiunilor este computerizată. Anatolie Iavorschi, manager pentru proiecte informaționale, demonstrează cum mașina de găurit, care are și funcție de aplicare a cepurilor din lemn, în locul cuielor de metal, execută comenzile de pe monitor și simplifică astfel munca asamblorilor de mobilă: „Aparatul permite găurirea, dar și includerea automată a cepurilor. Astfel, obținem un produs bun pentru piața Uniunii Europene. Am vrut să obținem îmbinări ecologice, cerute de piața externă, unde se pune accent pe materiale ecologice”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Un alt aparat prelucrează facil marginile panourilor din pal și execută alte câteva operații. „Obținem astfel un produs finit de o calitate superioară, cu o intervenție minimă a operatorilor, adică toate agregatele, toate unitățile sunt complet automatizate”, adaugă Anatolie Iavorschi.

Întreprinderea activează din anul 2002 și are în prezent 125 de angajați. Livrează mobilă executată la comandă atât pe piața internă, cât și în Uniunea Europeană, inclusiv dispune de un punct de comerț în România. După procurarea utilajelor noi, s-a redus timpul de executare a mobilei, iar numărul de comenzi a crescut.

Programul de granturi oferite de ODA presupune un suport total de 50 de milioane de lei anual pentru afaceri, având scopul să retehnologizeze liniile de producție. Programul are și o componentă de finanțare a echipamentelor de producere a energiei alternative, de maxim 1,5 milioane de lei per proiect. Până în prezent, au fost aprobate spre finanțare opt dosare în cadrul acestui program.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a acordat în acest an întreprinderilor granturi în valoare de 47 milioane lei, în cadrul programului de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare. Cu sprijin nerambursabil de până la 2 milioane de lei, agenții economici și-au reechipat liniile de producere, și-au procurat utilaje moderne și astfel și-au extins capacitățile de producere.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală