Vadim Ceban: Există posibilitatea să fie majorate volumele de gaz

14 Oct. 2022, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Oct. 2022, 09:42 // Actual //  MD Bani

Există premise ca Gazprom să majoreze volumele de gaze naturale livrate Republicii Moldova, dacă vor fi achitate plățile la timp și va fi agreat un acord de reglementare a datoriilor malului drept al Nistrului. O spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia trebuie să se decidă cât mai grabnic modalitatea de restituire a datoriilor, astfel încât Republica Moldova să revină la preluarea integrală a volumelor de gaz de la Gazprom, notează IPN.

La 11 octombrie Moldovagaz a alocat suplimentar către Centrala de la Cuciurgan 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Decizia a fost luată după ce Kievul a anunțat că nu mai vinde energie electrică, urmare a atacurilor cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene. Vadim Ceban spune că Tiraspoltransgaz n-a plătit pentru volume, iar datoria se adaugă datoriei istorice către Gazprom.

„Moldovagaz n-a avut nimic de câștigat, dar Tiraspoltransgaz este compania noastră fiică. În plus, centrala de la Cuciurgan acoperă necesarul de energie electrică a malului drept. Noi suntem companie comercială, dar suntem și furnizor care trebuie să asigure volumele consumatorilor protejați. Noi substituim aceste volume, ceea ce înseamnă că noi plătim mai puțin la Gazprom, respectiv datoria Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz se majorează cu această cantitate. Nu e vorba că ei n-au plătit. Volumele oricum sunt facturate, iar pentru ele Tiraspoltransgaz trebuie să plătească”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De asemenea, șeful Moldovagaz spune că părțile trebuie să convină cât mai curând asupra unui plan de reeșalonare a datoriilor malului drept. Doar atunci Gazprom ar accepta să ofere integral volumele prevăzute în contract.

„Reducerea de volume nu este critică pentru luna octombrie. Dar pe viitor trebuie să facem achitările la timp și să ieșim cu un acord conceptual de reglementare a acestor datorii. Conform contractului, există posibilitatea să fie majorate volumele, în cazul în care Moldovagaz și Gazprom ajung la un acord în privința datoriilor. Noi lucrăm la asta acum. Când Guvernul intervine, nu ajută Moldovagaz, ci consumatorul. Dacă tariful era aprobat la timp, după metodologie, după prețul de achiziție, nu era să mergem la Comisia Situații Excepționale ca să cerem ajutor”, a mai spus Vadim Ceban.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a redus volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova cu 30%. Din 8,06 milioane m3 pe zi, inclusiv regiunea transnistreană, sunt confirmate 5,7 milioane m3 pe zi. Pentru a face economii, la 11 octombrie CET 1 a trecut la funcționare pe bază de păcură, cu utilizarea minimă a gazelor naturale în procesul tehnologic.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău