Economia Rusiei vs. economia Europei. Ce are de câștigat Vladimir Putin

15 Oct. 2022, 15:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Oct. 2022, 15:10 // Actual //  Lupu Eduard

Economia europeană a ajuns în pragul recesiunii, iar economia Rusiei crește de la o zi la alta. Cu toate că liderii altor state l-au sancționat pe Putin, asta nu a afectat țara așa cum s-au așteptat.

Chiar dacă Rusia nu a fost sancționată din cauza războiului din Ucraina, economia europeană a ajuns în pragul recesiunii, iar cea rusă se întărește pe zi ce trece. Acest lucru se observă și în datele„indicatorului de activitate curentă” al băncii americane Goldman Sachs, ce arată că activitatea de afaceri din Rusia o depășește pe cea din Europa. La rândul lor, datele Sberbank indică o redresare a industriei auto și o creștere a cheltuielilor de consum.

Importul lunar de produse în Rusia a trecut de nivelul mediu al anului trecut. Recent, Ministerul Dezoltării Economice al Rusiei a îmbunătățit prognoza pentru PIB-ul Rusiei, care, în 2022, va înregistra o scădere de numai 2,9%. În 2023, scăderea economiei va fi și mai redusă, de 0,8%, în timp ce în 2024, Produsul Intern Brusc va crește deja cu 2,6% pe an, sunt de părere experții ministerului. Estimările analiștilor Băncii Mondială, considerate de specialiștii Ministerului Economiei ca fiind ”excesiv de conservatoare”, presupun un declin de 4,5% în 2022 și de 3,6% în 2023.

Economia Europei se prăbușește

Rusia a fost afectată de sancțiuni, retragarea companiilor străine de pe piața rusă, incertitudini privind perspectivele și scăderea veniturilor reale ale populației. Cu toate astea, Banca Mondială a anunțat că economia rusă va crește în 2024.

Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au anunțat, la 10 octombrie, că economia mondială este amenințată de recesiune în 2023. Potrivit șefului FMI, Kristalina Gheorghieva, calculele FMI arată că o treime din economiile lumii riscă mari probleme în 2023 și că situația va dura ceva ani. „Până în 2026, încetinirea economiei mondiale ar putea ”spulbera”, în total, 4000 de miliarde de dolari”.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpas, a declarat că unele monede naționale sunt în scădere, ceea ce înseamnă că datoriile pentru țările în curs de dezvoltare devin „mult mai împovărătoare”. El consideră că va fi o „involuție” foarte mare. Nu a putut spune acest lucru și despre țara lui Putin, potrivit Vedomosti.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău