Jeremy Hunt a refuzat miercuri să confirme că guvernul britanic va majora pensiile şi ajutoarele sociale în funcţie de inflaţie, în condiţiile în care acesta din a crescut din nou în septembrie la nivelul maxim al ultimilor 40 de ani, de 10,1%, conform Financial Times.
Rata inflaţiei IPC a crescut de la 9,9% în august, determinată de cele mai mari creşteri ale preţurilor la alimente din ultimele decenii şi a depăşit aşteptările economiştilor.
Noul cancelar britanic a fost criticat la începutul zilei de miercuri pentru că nu s-a angajat, aşa cum este normal, să folosească rata inflaţiei IPC din septembrie pentru a majora pensiile şi ajutoarele sociale în luna aprilie a anului următor.
Răspunzând la cifrele de miercuri dimineaţă, Hunt a declarat: „Acest guvern va acorda prioritate ajutorului pentru cei mai vulnerabili, o să asigure în acelaşi timp o stabilitate economică mai largă şi va stimula o creştere pe termen lung care va ajuta pe toată lumea.” El nu a făcut nici-un comentariu cu privire la majorarea ajutoarelor.
Cu o valoare de peste cinci ori mai mare decât ţinta de 2% a Băncii Angliei, rata inflaţiei de două cifre va spori, la fel şi presiunea asupra băncii centrale pentru o creştere importantă a ratei dobânzii la 3 noiembrie.
Banca centrală va trebui să pună în balanţă presiunile suplimentare asupra preţurilor cu revenirea guvernului asupra reducerilor de impozite nefinanţate şi cu scutirea mai puţin generoasă a costurilor energetice pentru gospodării, care vor reduce presiunile pe termen mediu asupra preţurilor.
Indicele de bază, care exclude energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a crescut de la o rată anuală de 6,3% în august la 6,5% în septembrie, scrie ZF.
Oficiul Naţional de Statistică a declarat că indicele general al preţurilor de consum a crescut cu 0,5% în septembrie faţă de august, o creştere mai mare pe parcursul lunii decât în 2021, când indicele a crescut cu doar 0,3%.