Rusia a prins Ucraina între ciocan și nicovală. Mesajul care sună a șanta

29 Oct. 2022, 09:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Oct. 2022, 09:38 // Actual //  bani.md

Rusia încearcă să șantajeze Ucraina ca să obțină recunoașterea teritoriilor pe care le-a anexat în urmă cu aproximativ o lună, Dmitri Medvedev, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că autoritățile de la Kiev nu vor mai avea probleme cu energia dacă vor renunța la teritoriile ocupate. Moscova a declanșat o serie de atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, în condițiile în care se confruntă cu o serie de eșecuri pe front.

Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său, dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține, într-o declarație preluată de The Moscow Times, că aceasta este soluția.

În opinia sa, încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa „nu vor asigura stabilitatea dorită”. Acest lucru va duce la creşterea preţului energiei în Europa, a transmis Medvedev într-o postare pe Telegram. El a făcut aceste afirmații în contextul bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice ucrainene din ultima vreme.

„Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta. Trebuie recunoscută legitimitatea cerinţelor Rusiei în cadrul «operaţiunii militare speciale» şi rezultatele ei, reflectate în Constituţia noastră. Şi atunci se va rezolva şi problema curentului”, susţine Medvedev în postarea sa.

La Kiev, propunerea lui Dmitri Medvedev a fost considerată drept o recunoaştere din partea Moscovei că utilizează atacurile asupra infrastructurii energetice pentru şantaj, potrivit Unian.

Ucraina caută energie în Uniunea Europeană

Cu o zi în urmă, traderul de stat ucrainean JSC Energy Company of Ukraine a achiziţionat pentru prima oară, în regim de test, curent electric din Slovacia. Această achiziție este necesară pentru a susţine sistemul energetic ucrainean în cazul unui deficit de capacitate de generare.

„Ca urmare a atacurilor cu rachete ruseşti şi a avarierii infrastructurii energetice, riscurile pentru traversarea stabilă din punct de vedere termic şi energetic a sezonului rece au crescut semnificativ”, a explicat directorul general al companiei, Viktor Butenko.

Rusia încearcă să păstreze regiunile anexate

Pe de altă parte, Rusia a anexat regiunile Doneţk, Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (în sud) și încearcă să le păstreze. Nici una dintre regiunile anexate nu sunt controlate pe deplin de armata rusă, notează Moscow Times. Și, mai mult, din momentul anexării, teritoriul ocupat se reduce, dat fiind contraofensiva ucraineană care a forțat trupele ruse să se retragă.

Confruntată cu înfrângeri pe câmpul de luptă, în pericol să piardă teritoriile pe care le-a anexat în război, Rusia a declanșat o campanie de bombardamente menite să distrugă sectorul energetic al Ucrainei. Aproximativ 30% din instalațiile energetice din Ucraina au fost avariate de atacurile cu rachete de croazieră și dronele iraniene, notează Moscow Times.

Potrivit companiei naţionale de energie Ukrenergo, echipamentele reţelei principale a sistemului de distribuţie a energiei electrice în regiunile centrale au fost deteriorate. Consumul de energie a fost restricţionat la Kiev şi în împrejurimi, precum şi în regiunile Cernigov, Cerkasî şi Jitomir.

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 16:41 // Actual //  Ursu Victor

lucrăm la alternativele tehnice ca acest scenariu să nu se întâmple, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, solicitat să comenteze posibila revenire la achiziția curentului de la Cuciurgan, în condițiile în care autoritățile nu au întreprins nimic pentru suplinirea instalarea capacităților suplimentare la Chișinău.

Într-o intervenție la Rlive, Parlicov a declarat că, în lipsa instalării surselor suplimentare de generare electrică, singura variantă viabilă pe termen scurt este reînnoirea contractului cu Cuciurgan, centrală aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

„Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 ianuarie prevedea clar instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, totalizând 100 MW. Tehnic, este posibil. Finanțarea putea veni din partea Uniunii Europene. Dar nu s-a făcut absolut nimic”, a declarat Parlicov. Potrivit acestuia, inacțiunea autorităților pune în pericol independența energetică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European