Rusia a prins Ucraina între ciocan și nicovală. Mesajul care sună a șanta

29 Oct. 2022, 09:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Oct. 2022, 09:38 // Actual //  bani.md

Rusia încearcă să șantajeze Ucraina ca să obțină recunoașterea teritoriilor pe care le-a anexat în urmă cu aproximativ o lună, Dmitri Medvedev, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că autoritățile de la Kiev nu vor mai avea probleme cu energia dacă vor renunța la teritoriile ocupate. Moscova a declanșat o serie de atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, în condițiile în care se confruntă cu o serie de eșecuri pe front.

Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său, dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține, într-o declarație preluată de The Moscow Times, că aceasta este soluția.

În opinia sa, încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa „nu vor asigura stabilitatea dorită”. Acest lucru va duce la creşterea preţului energiei în Europa, a transmis Medvedev într-o postare pe Telegram. El a făcut aceste afirmații în contextul bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice ucrainene din ultima vreme.

„Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta. Trebuie recunoscută legitimitatea cerinţelor Rusiei în cadrul «operaţiunii militare speciale» şi rezultatele ei, reflectate în Constituţia noastră. Şi atunci se va rezolva şi problema curentului”, susţine Medvedev în postarea sa.

La Kiev, propunerea lui Dmitri Medvedev a fost considerată drept o recunoaştere din partea Moscovei că utilizează atacurile asupra infrastructurii energetice pentru şantaj, potrivit Unian.

Ucraina caută energie în Uniunea Europeană

Cu o zi în urmă, traderul de stat ucrainean JSC Energy Company of Ukraine a achiziţionat pentru prima oară, în regim de test, curent electric din Slovacia. Această achiziție este necesară pentru a susţine sistemul energetic ucrainean în cazul unui deficit de capacitate de generare.

„Ca urmare a atacurilor cu rachete ruseşti şi a avarierii infrastructurii energetice, riscurile pentru traversarea stabilă din punct de vedere termic şi energetic a sezonului rece au crescut semnificativ”, a explicat directorul general al companiei, Viktor Butenko.

Rusia încearcă să păstreze regiunile anexate

Pe de altă parte, Rusia a anexat regiunile Doneţk, Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (în sud) și încearcă să le păstreze. Nici una dintre regiunile anexate nu sunt controlate pe deplin de armata rusă, notează Moscow Times. Și, mai mult, din momentul anexării, teritoriul ocupat se reduce, dat fiind contraofensiva ucraineană care a forțat trupele ruse să se retragă.

Confruntată cu înfrângeri pe câmpul de luptă, în pericol să piardă teritoriile pe care le-a anexat în război, Rusia a declanșat o campanie de bombardamente menite să distrugă sectorul energetic al Ucrainei. Aproximativ 30% din instalațiile energetice din Ucraina au fost avariate de atacurile cu rachete de croazieră și dronele iraniene, notează Moscow Times.

Potrivit companiei naţionale de energie Ukrenergo, echipamentele reţelei principale a sistemului de distribuţie a energiei electrice în regiunile centrale au fost deteriorate. Consumul de energie a fost restricţionat la Kiev şi în împrejurimi, precum şi în regiunile Cernigov, Cerkasî şi Jitomir.

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Economistul român Andrei Caramitru a lansat un avertisment dur asupra sustenabilității sistemelor de pensii și sănătate din statele vestice, inclusiv România, pe fondul unei realități demografice și economice ignorate de decidenți. Într-o postare pe Facebook, Caramitru susține că jumătate din toate taxele plătite de populație sunt direcționate către susținerea pensionarilor, prin pensii directe și costuri medicale, iar suma este în continuă creștere, forțând statele să se împrumute masiv.

„Tinerii nu se mai căsătoresc și nu mai fac copii. Motivul principal: costul locuințelor. Este prea mare. Dacă adăugăm și taxele tot mai ridicate, distrugem chiar segmentul care ar trebui să susțină sistemul”, afirmă Caramitru. În lipsa natalității, statele sunt obligate să importe forță de muncă prin imigrație, dar această soluție temporară creează tensiuni sociale și poate alimenta conflicte etnice și instabilitate politică.

Caramitru explică faptul că arhitectura actuală a sistemelor de protecție socială a fost creată după al Doilea Război Mondial, într-un context complet diferit: populație tânără, familii numeroase și speranță de viață de 65 de ani — exact limita stabilită pentru pensii. În prezent, speranța de viață a crescut considerabil, iar raportul dintre populația activă și cea inactivă s-a deteriorat dramatic.

Soluțiile propuse de economist sunt dure, dar inevitabile, în opinia sa: creșterea vârstei de pensionare spre 70 de ani (așa cum deja se face în țările nordice), plafonarea pensiilor pentru a evita excesul și dezechilibrul bugetar, introducerea coplății în sistemul de sănătate, trecerea graduală la pensii și servicii medicale private, liberalizarea și subvenționarea construcției de locuințe în marile orașe pentru a sprijini tinerii.

„Democratic, aceste măsuri sunt imposibil de aplicat. Populația nu le va vota niciodată. De aceea, căderea este inevitabilă. Statele doar amână deznodământul”, conchide Caramitru. În viziunea sa, fără reforme radicale, modelul actual de stat social se îndreaptă spre faliment, colaps instituțional și haos social.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA