Comisia condusă de Dumitru Alaiba pornește ”revoluția” pe piața energiei electrice!?

30 Oct. 2022, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Oct. 2022, 13:18 // Actual //  bani.md

La Parlament, pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe, condusă de Dumitru Alaiba, va avea loc luni o importantă ședință, unde, de rând cu alte probleme, se va discuta și despre sporirea rolului micilor producători locali de energie electrica din surse regenerabile.

Deocamdată, membrii Comisiei nu au făcut publice careva detalii privind preconizata ședință, dar unul din participanți ne-a comunicat, într-un cadru informal, că se va discuta inclusiv despre faptul că, producătorii autohtoni au deja instalate centrale electrice cu o capacitate cumulativa de peste 100 MW și un potențial de creștere semnificativ.

Astfel, R. Moldova își poate realmente asigura minimum 60% din necesități, iar aceasta va reduce cu mult dependența excesivă de centrala electrica de la Cuciurgan, dar și de importuri.

”R Moldova deja ar fi fost mai puțin dependentă la capitolul asigurare cu energie electrică, dacă la timp se luau măsuri minime de asigurare a condițiilor competitive pe piața energiei electrice și se creau condiții nediscriminatorii față de prețul energiei electrice și contractarea necondiționată a energiei verzi produsă pe piața interna de către producătorii mici locali de energie electrică.

Ne bucură faptul, că acum s-a inițiat o platformă la nivelul cel mai înalt pentru a discuta problemele sectorului electroenergetic și în special al producătorilor liberi de pe piața energiei electrice”, ne-a spus interlocutorul.

Potrivit lui, la moment există câteva probleme în acest domeniu, care necesită soluționarea imediată: lipsa cadrului legislativ care ar garanta procurarea energiei electrice produse de producători locali și ar proteja interesele acestora față de furnizorii reglementați de energie electrică; lipsa unui mecanism transparent, corect și competitiv la formarea prețului pentru energia electrică produsă pe piața internă; lipsa elementelor stimulatorii pentru extinderea producerii energiei electrice pentru consum propriu; incertitudine și dificultăți în aplicarea regulilor pieței energiei electrice, în special in perioada crizei energetice din tara etc.

”Trebuie de menționat, că pe parcursul ultimului an Parlamentul și Guvernul deja au făcut multe în această direcție. Ultimele schimbări în legislație deja au dat efecte scontate și palpabile în creșterea cotei energiei regenerabile în consumul total de energie electrică. Simplificarea procedurilor birocratice și majorarea cotelor pentru energia regenerabilă au trezit interesul investitorilor locali în proiectele investiționale din acest domeniu. La momentul de față, ar fi bine de a crea condiții pentru stimularea acoperirii consumului intern de energie electrică din surse proprii, inclusiv regenerabile – similar țărilor europene”, arată sursa.

Un exemplu în acest sens ar fi modificarea și completarea Legii nr.10 din 26 februarie 2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, cu prevederi ce ar garanta procurarea energiei electrice produse în republică în mod prioritar și la preț mediu existent pe piața internă indiferent de sursa acesteia.

„Totodată, este nevoie de a crea mecanisme transparente și reguli clare de interacțiune și colaborare dintre producătorii și furnizorii locali de energie electrică. Aceasta ar permite consolidarea securității energetice naționale și la creșterea exponențială a volumului de energie produsă în republică. Al doilea exemplu ar fi crearea unui cadru legislativ, care ar permite micului business și fermierilor să genereze energie electrică pentru necesități proprii, dar la o capacitate de până la 500 kW sau dublu decât se permite în prezent.

Noi suntem optimiști și convinși că pe platforma de discuții ce s-a creat vom obține cele mai bune rezultate pentru R. Moldova în cel mai scurt timp și, prin eforturi comune, Parlamentul va elabora și aproba amendamentele la legea menționată cât mai curând posibil”, a mai spus sursa.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 18:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 18:51 // Actual //  Ursu Victor

Moldova devine tot mai atractivă pentru companiile internaționale aflate în căutarea unor oportunități strategice de extindere, datorită parcursului său de aderare la Uniunea Europeană, transformării digitale accelerate și poziției logistice cheie în regiune. Cu o forță de muncă multilingvă și costuri competitive, țara atrage tot mai mult interesul investitorilor globali.

Agenția Invest Moldova a lansat campania „10 Reasons Why Moldova is the Next Strategic Investment Destination”, evidențiind avantajele-cheie ale țării pentru investitori. Printre ele se numără:

Statutul de candidat la UE din 2022 și obiectivul aderării până în 2030;

Poziționarea Moldovei ca hub logistic și economic pentru reconstrucția Ucrainei;

Planul de creștere al UE pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, care vizează investiții masive în educație, sănătate, energie, agricultură și sprijin pentru antreprenoriat.

Toate aceste teme vor fi discutate și prezentate în detaliu în cadrul evenimentului Moldova Business Week 2025, unde participanții vor putea descoperi potențialul real al economiei moldovenești.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO