Ai nevoie de un cofondator când începi o afacere? Ce spune o profesoară de la Harvard

01 Nov. 2022, 17:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Nov. 2022, 17:50 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Alegerea partenerului potrivit atunci când vrei să pornești o afacere poate fi destul de dificilă, astfel că, dacă anumiți antreprenori sunt convinși că e necesar să aibă un cofondator, mai degrabă decât să înceapă un business singuri, alții sunt presați de investitori să aibă un anumit tip de cofondator în echipă.

Observația vine de la profesoara Julia B. Austin de la Harvard Business School, care predă Administrarea Afacerilor și care arată că de multe ori antreprenorii își aleg colegii cu care vor să fondeze startup-uri doar după anumite criterii, scrie startupcafe.ro.

Spre exemplu, se bazează doar pe abilitățile și experiența acestora și mai puțin pe relația pe care o pot avea cu ei.

„Deși există câteva documente în lucru, încă nu am văzut cercetări definitive care să demonstreze dacă trebuie să aveți neapărat cofondatori, față de a merge singur (n.r. în business) ca fondator solo” – spune profesoara Julia B. Austin.

Trei întrebări pe care să ți le pui înainte să fondezi un startup

  • Am nevoie de un cofondator? Prof. Julia B. Austin spune că a lucrat cu sute de antreprenori în ultimele decenii. Așa că a observat că relația cu fondatorii depinde de chimia dintre părți, de experiența pe care fiecare o aduce și de stilurile de conducere a business-ului. Ea susține că în timp ce existența unor co-fondatori poate reduce riscurile unei afaceri și/sau poate aduce abilități complementare, forțarea „mariajelor” toxice poate dăuna startup-ului.

„Cu siguranță, atunci când există o potrivire grozavă, poate fi magie, dar, la fel ca orice căsătorie, nu ar trebui să intri în relație pripit” – prof. Julia B. Austin.

  • Cum ar putea un cofondator să îmi echilibreze abilitățile și experiența? Dacă, de exemplu, lucrezi în domeniul tehnologiei și nu te pricepi la management (marketing, vânzări etc), ai putea beneficia de un co-fondator care are experiență și calități de lider. Multe abilități de lider pot fi învățate, iar anumiți fondatori early-stage ar putea subestima cât de importante sunt acestea încă de la înființarea unui startup.
  • Este experiența în domeniu critică pentru afacerea mea? Cu excepția în care tu ești deja expertul în domeniul în care vrei să începi un business, este posibil să ai nevoie de un cofondator cu experiență în sectorul respectiv. Background-ul său va ajuta la strategia de produs și la câștigarea credibilității pe piața în care activează compania. Există investitori care solicită ca startup-ul să aibă un expert în domeniu în echipa de fondatori.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău