Liderul CUB, Munteanu, cu jalba în proțap la Gavrilița. Ceban îi răspunde: Nu am admis plăți suplimentare către Gazprom

04 Nov. 2022, 11:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Nov. 2022, 11:42 // Actual //  bani.md

În contextul scrisorii deschise adresate Prim-ministrului Republicii Moldova de către Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB) al cărui lider este fostul deputat PPDA, Igor Munteanu, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban susține că nu au fost admise plăți suplimentare către Gazprom pentru transportarea gazelor.

„Reprezentanții delegați de Guvernul Republicii Moldova în Consiliul de Administrație al SA „Moldovagaz” nu au acceptat niciodată careva plăți suplimentare față de SAP „Gazprom” pentru transportarea gazelor naturale. La momentul semnării Suplimentului nr.19 din 29.10.2021 la Contractul 1ГМ, în rezultatul negocierilor care au avut loc în perioada 27-29 octombrie 2021 între reprezentanții părții moldovenești și SAP „Gazprom”, nu puteau fi determinate cu exactitate cheltuielile de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei pentru următorii 5 ani, care urmau a fi suportate de SAP „Gazprom” și incluse în prețul de achiziție”, susține Ceban.

Astfel, în Suplimentul nr.19 din 29.10.2021 la Contractul 1ГМ a fost stabilită modalitatea de determinare a cheltuielilor de transportare a volumelor suplimentare la capacitatea anuală rezervată de 5,7 mil.m3/zi (garantată), conform licitațiilor lunare de rezervare a capacităților zilnice.

Potrivit președintelui, Moldovagaz spune că acest mecanism nu contravine normelor comerțului internațional (DAP, INCOTERMS 2010) și este conform Directivelor europene în domeniul gazelor naturale, deoarece, conform legislației Ucrainei și deciziilor regulatorului ucrainean în domeniul gazelor naturale, SAP „Gazprom” achită cheltuielile de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei la momentul rezervării capacităților zilnice solicitate de SA „Moldovagaz”. Deoarece, din motive obiective, aceste cheltuieli nu puteau fi incluse în prețul de achiziție la momentul semnării contractului, Suplimentul nr.19 din 29.10.2021 la Contractul 1ГМ prevede modalitatea de compensare a acestora de către SA „Moldovagaz”.

„În perioada noiembrie 2021 – septembrie 2022 către SAP „Gazprom” au fost achitate 12,373 mil. dolari SUA, inclusiv: 7,26 mil dolari SUA – de SA „Moldovagaz” pentru transportarea volumelor suplimentare de gaze livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, iar 5,113 mil. dolari SUA – de SRL „Tiraspoltransgaz” pentru transportarea unor volume suplimentare de gaze livrate consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului. SA „Moldovagaz” niciodată nu a achitat pentru transportarea volumelor suplimentare de gaze livrate consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului din contul plăților consumatorilor din dreapta Nistrului. Aceste sume au fost achitate de către SRL „Tiraspoltransgaz”, a mai spune Ceban.

Începând cu luna decembrie 2021, SRL „Tiraspoltransgaz” achită lunar SA „Moldovagaz”, până la data de 14 a lunii următoare celei de consum, partea cheltuielilor aferente rezervării capacităților suplimentare de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, ce revin consumatorilor din stânga Nistrului. La rândul său, SA „Moldovagaz”, până la data de 20 a lunii următoare celei de consum, direcționează către SAP „Gazprom” mijloacele financiare primite de la SRL „Tiraspoltransgaz”.

Fostul deputat PPDA și actualul lider al CUB, Igor Munteanu a acuzat Moldovagaz că achită plăți adiționale concernului rus Gazprom pentru gazul livrat regiunii din stânga Nistrului.

 

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un grup de senatori americani a introdus în Congres un proiect de lege care prevede confiscarea încărcăturii de petrol de pe tancurile rusești aflate pe listele de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, relatează Reuters. Măsura vizează în special așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei, care, potrivit Centrului finlandez CREA, transportă aproximativ 75% din exporturile de țiței ale Moscovei.

Potrivit proiectului, petrolul confiscat va fi vândut pe piață, iar sumele obținute vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice a SUA. Inițiatorii propun și crearea unui fond special, numit Russian Sanctions Enforcement Fund, gestionat de Departamentul Trezoreriei, cu un buget de 150 milioane de dolari, destinat monitorizării și aplicării sancțiunilor, notează Reuters.

„Acest proiect de lege nu doar că va împiedica tentativele maligne ale Moscovei de a ocoli legislația americană, ci va permite Statelor Unite să valorifice activele confiscate”, a declarat senatorul republican Joni Ernst, unul dintre autorii inițiativei.

În prezent, aproximativ 200 de tancuri petroliere sunt vizate de sancțiunile SUA pentru implicarea în transportul de țiței rusesc peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Cel mai dur pachet de sancțiuni a fost introdus în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden, vizând deodată 180 de nave, responsabile pentru jumătate din exportul maritim de petrol al Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Un exemplu concret este tancul Eventin, înregistrat sub pavilion panamez, care a fost interceptat de autoritățile maritime germane la sfârșitul lunii martie. La bordul navei se aflau 100.000 de tone de țiței rusesc, care au fost confiscate de autoritățile germane în baza sancțiunilor în vigoare.

Acest nou proiect legislativ ar putea schimba fundamental modul în care SUA aplică și monetizează sancțiunile împotriva Federației Ruse, transformând o măsură de presiune economică într-o sursă directă de venit bugetar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU