Litvinenco s-a răzgândit! Mesajele scurse de pe Telegramul său nu mai sunt false ci „trunchiate”

11 Nov. 2022, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Nov. 2022, 10:04 // Actual //  bani.md

Deși inițial ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco spunea că discuțiile sunt false de pe canalul său de Telegram scurse de  moldova-leaks.com, acum câteva minute într-o postare pe Facebook acesta spune că  „discuțiile” apărute în spațiul public sunt trunchiate.

„Ajunşi în pragul disperării, încolţiţi din toate părţile de justiţie, de presă, de oameni, de comunitatea internaţională, care le-a aplicat sancţiuni fără precedent, hoţii şi bandiţii încearcă din răsputeri să destabilizeze situaţia din ţară. Unii – pentru a scăpa cu zile la libertate, alţii – la comanda stăpânilor din străinătate, dar cu toţii vor să deturneze parcursul pro-european al Republicii Moldova. Pentru aceasta ei nu economisesc nici resurse (furate de la oameni), dar nici nu se sfiesc să aplice cele mai mârşave metode de intimidare şi manipulare contra celor care le stau în cale. Coruperea, minciuna, filarea, ameninţarea, fabricarea falsurilor şi propaganda prin mass-media şi reţele sociale sunt folosite la turaţie maximă, pentru a atinge acest scop. Spargerea conturilor şi interceptarea ilegală a corespondenţei private a preşedintelui şi ale membrilor guvernului sunt ultimele isprăvi la care a recurs alianţa hoţilor în acest sens”, se justifică Litvinenco.

Ministrul spune că ala aşa cum am declarat anterior, „în rezultatul spargerii contului meu personal de pe o reţea de socializare, în spaţiul public au fost publicate fragmente din corespondenţa mea. Mai multe convorbiri de-ale mele au fost trunchiate, deplasate şi rupte din context, fapt care a dus la denaturarea informaţiei cu scop de manipulare şi fabricare a unor falsuri grosolane în adresa mea, a colegilor şi a familiei mele. După ce au văzut că nu au nimic cu ce să mă șantajeze, au recurs la falsificări și „desenări” grosolane. Și vor mai continua, fiindcă nu au de gând să se oprească aici”.

Litvinenco spune că că nici pe parcursul mandatului și nici înainte de acesta nu a comis acte care să încalce legea sau să atragă orice alt fel de sancţiune. „Sunt gata să răspund pentru acțiunile mele în fața cetatenilor, dar nu mă voi lăsa intimidat în faţa hoţilor şi corupţilor care au jefuit ţara timp de 30 de ani şi care vor să-i oprească parcursul spre libertate, democraţie şi prosperitate”.

Acum două zile, la apariția scurgerilor de pe canalul său de Telegram, Litvinenco declara că discuțiile apărute sunt un fals.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău