Ucraina se teme de „un cuţit în spate” împlântat de unii aliați împotriva Rusiei

11 Nov. 2022, 08:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2022, 08:36 // Actual //  Lupu Eduard

Presiunea americană și europeană pentru o soluție negociată a războiului din Ucraina a provocat o criză în guvernul lui Volodimir Zelenski la Kiev, obișnuit până acum cu un sprijin politic și militar neîngrădit împotriva invaziei întreprinse de Rusia în urmă cu opt luni. Marți (8 noiembrie), consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai vocali aliați ai lui Zelenski, a declarat într-un interviu pentru cotidianul italian „La Reppublica” că „vom continua să luptăm chiar dacă vom fi înjunghiați în spate”. Era o aluzie directă la presiunea americană, relatată într-un reportaj din cotidianul „Washington Post” și care nu a fost negată de administrația Joe Biden, pentru ca Ucraina să ia în calcul să stea la masă cu Kremlinul. Până acum, Kievul spune că va discuta doar dacă președintele Vladimir Putin nu va mai fi la putere.

Întrucât acest lucru nu se va întâmpla într-o perspectivă vizibilă și ţinând seama de pregătirile pentru o bătălie de proporţii în regiunea Herson (sud) care ar putea decide cursul războiului, există semne că SUA au început să-și piardă răbdarea în privinţa conflictului – care a costat deja în jur de 50 de miliarde de dolari din vistieria țării, 18 miliarde de dolari în armament.

Acest lucru vine pe fondul alegerilor de la jumătatea mandatului din SUA, în care se așteaptă ca Biden să piardă controlul asupra Camerei Reprezentanților și poate al Senatului în fața opoziției republicane. În timp ce sprijinul destinat Kievului nu se va schimba, calitatea efortului de război prin procură cu Moscova ar putea fi afectată.

„Nu avem de ales. Dacă vom înceta să ne apărăm, nu vom mai exista”, a declarat Podoliak. Șeful său, Zelenski, a reiterat care sunt condițiile  sale într-un discurs înregistrat referitor la primirea Medaliei Libertății din partea Congresului american. „Vă cer să mențineți o unitate indestructibilă, ca acum, până la restabilirea păcii”, a afirmat președintele.

Semnalul negativ pentru Kiev nu este reprezentat doar de unele scurgeri de informații către presă. Marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin va participa la reuniunea G-20 de săptămâna viitoare de pe insula Bali (Indonezia), „dacă circumstanțele o vor permite”.

Întâlnirea dintre Biden și Xi, un punct important pentru Ucraina

Este un semn reeferitor la scurgerea de informaţii din „Washington Post”, pe care Peskov refuzase să o comenteze în ajun. Dacă Biden și chinezul Xi Jinping se vor duce în Bali, așa cum este programat, se pregătește un scenariu pentru un fel de negociere inițială – nu sub formă de anunțuri, ci cu siguranță de discuţii între delegații.

Există multe așteptări cu privire la o întâlnire bilaterală între Biden și Xi, recent desemnat în funcţia de lider suprem al dictaturii de la Beijing. Chineziul este principalul aliat al lui Putin, iar săptămâna trecută acesta a primit o cerere personală în timpul vizitei a cancelarului german Olaf Scholz de a interveni în favoarea unei negocieri.

Poate că o astfel de întâlnire nici nu va avea loc, dar scena este pregătită. Cert este că Kremlinul a repetat, în ultimele două săptămâni, dorința sa de a negocia – chiar dacă se intensifică ferocitatea atacului său asupra infrastructurii energetice ţării vecine.

Moscova a aruncat vina asupra Kievului. Zelenski, pe lângă faptul că dorește răsturnarea iluzorie a lui Putin, cere ca ruşii să părăsească toate teritoriile ocupate – Crimeea, anexată în urmă cu aproape nouă ani, și zonele controlate din cele patru regiuni pe care Kremlinul le-a absorbit pe 30 septembrie.

În afară de aceasta, Kievul dorește acorduri privind respectarea integrităţii sale teritoriale și reparații pentru distrugerea din cadrul conflictului.

Moscova a oferit diferite opțiuni pe lista sa de dorințe de război: a încercat în mod clar să-l răstoarne pe Zelenski și să cucerească Kievul la începutul conflictului, dar planificarea necorespunzătoare și rezistența ucraineană l-au făcu să eșueze. Ulterior, a concentrat cu mai mult succes operațiuni în Donbas (estul țării), unde domină Luganskul anexat și o bună parte din Donețk, de asemenea absorbit.

Între timp, a stabilit legătura dintre aceste zone și Crimeea. Un general rus a sugerat că ar trebui să cicerească toată coasta Mării Negre până la enclava separatistă pro-rusă Transnistria din Moldova. Ministrul de externe Serghei Lavrov a menţionat căderea lui Zelenski, în timp ce purtătorul de cuvânt Peskov a stabilit ca „obiectiv minim” menținerea celor patru zone deja anexate.

În afară de aceasta, Rusia nu acceptă ca Ucraina să se alăture structurilor occidentale, precum NATO (alianța militară) și Uniunea Europeană (blocul politico-economic), altfel va pierde profunzimea strategică pe care cel puțin neutralitatea le-ar oferi-o în faţa adversarilor săi.

După cum s-a arătat astăzi, nu există vreun acord, cu excepția cazului în care cineva va ceda primul. Aici apare supărarea Kievului față de aliații săi, care au lăsat să se înțeleagă oboseala legată de prelungirea războiului și efectele sale economice globale, inflația în domeniul alimentelor și energiei pentru început.

Pentru Xi, ar fi și o oportunitate de reapropiere de cel mai mare rival al său strategic, Biden, într-un moment în care liderul chinez trebuie să abordeze probleme economice grave – care se leagă direct  de interconectarea cu Occidentul, pe lângă faptul că nu poate risca să facă obiectul unor precum Putin, notează folha.uol.com.br

 

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 19:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 19:42 // Actual //  Lupu Eduard

La 347 de zile de când Rusia a invadat Ucraina, situația de pe front este din ce în ce mai grea pentru trupele Kievului, care încearcă să reziste în Bahmut, orașul pentru care Moscova aruncă totul în luptă. Între timp, sabotorii susțin că lovesc Kremlinul chiar cu ajutorul poporului rus, deși oficial ei nu există.

Batalionului Bratstvo, un grup de voluntari ai forțelor speciale ucrainene, au dus lupta dincolo de linia frontului din Ucraina adânc în inima Rusiei, scrie The Guardian, care a stat de vorbă cu Taras (23 de ani), Vladislav (21 de ani) și comandatul lor, Olexii (39 de ani) la Kiev, la revenirea dintr-o misiune pe care guvernul ucrainean ar nega-o.

Membrii batalionului Frăția, așa cum s-ar traduce în limba română, ar fi implicați în răpirea unor înalți oficiali ai Kremlinului, distrugerea infrastructurii militare cheie și doborârea unor avioane inamice pe teritoriul rusesc.

Voluntarii din Bratstvo au un statut aparte, fiind tehnic independenți de armata ucraineană, dar acționează cot la cot cu forțele oficiale.

Comandatul Olexii spune că batalionul recrutează în principal civili sau îi culege pe cei care se remarcă din alte batalioane de voluntari. El spune că înțelege de ce misiunile lor trebuie să fie separate de cele oficiale ale armatei și serviciile secrete ucrainene.

De ce nu vorbește Kievul despre oamenii invizibili

Totul se reduce la nervozitatea Occidentului la gândul că Ucraina are capacitatea de a lovi în adâncul Rusiei, așa cum a fost evidențiat de dezbaterea îndelungată cu privire la furnizarea de tancuri Leopard 2 de către Germania și de refuzul SUA și al altora de a furniza avioane de luptă F16.

O mare parte din această anxietate din Occident este probabil legată de amenințarea Kremlinului de a folosi arme nucleare dacă „însăși existența statului este pusă în pericol”.
Cu toate acestea, voluntarii Bratstvo nu se lasă descurajați și insistă ca Putin să se simtă în bătaia puștii pe propriul teritoriu.

„Este foarte ușor pentru noi să trecem granița rusă”, spune zâmbind Vladislav, cel mai tânăr dintre cei trei.

Taras povestește că s-a întors în urmă cu două săptămâni de la ceea ce el a descris ca fiind o operațiune simplă.

„Grupul nostru trebuia să aducă o anumită cantitate de explozibili pe teritoriul Rusiei și să îi lase într-un anumit loc”, spune el. „Nu știu pentru ce și cui era destinat acest explozibil. Dar știu cu siguranță că unii oameni din Rusia sunt gata să-i ajute pe ucraineni”.

Dar în urmă cu șase săptămâni, ar fi finalizat cea mai reușită misiune de până acum.

Ținta, un elicopter cu oficiali ruși

„Am avut sarcina de a distruge un elicopter rusesc care transporta oficiali de rang înalt ai Ministerului rus de Interne”, spune Taras.
„La prima încercare, vremea nefavorabilă a împiedicat vizorul laser să țintească cu precizie ținta. În plus, am avut probleme interne în cadrul grupului, discuții în contradictoriu, așa că am intrat pe teritoriul rusesc, dar ne-am întors, am ținut cont de greșelile noastre… și peste o săptămână am făcut o a doua încercare”.

Grupul operativ format din cinci oameni a pornit la 7 dimineața, străbătând cu ușurință pădurile și câmpurile, pentru a trece în Rusia.
„Apoi am petrecut noaptea în locația respectivă, iar la ora 9 dimineața am auzit un elicopter. Aveam cu mine o mică dronă de recunoaștere și am avut confirmarea că era același elicopter”.

„Am tras cu un sistem portabil de rachete antiaeriene asupra elicopterului de la o distanță de 4 km. Din nefericire, nu am văzut lovitura, deoarece eram atât de departe, dar am auzit explozia. Apoi am fugit rapid de pe pozițiile noastre”, a povestit Taras.

Indiferent dacă oficialii Kremlinului din elicopter au fost uciși sau nu, pentru Taras a fost o misiune de succes, deoarece batalionul și-a atins scopul: războiul era acasă la Putin.
„Am arătat că putem intra pe teritoriul Rusiei și le-am arătat rușilor că ucrainenii pot acționa”, spune tânărul de 23 de ani.

Membrii batalionului au explicat că este foarte demoralizant pentru ruși să știe că sabotori ucraineni pot trage în comandanți lor, iar misiunile lor îi forțează să mobilizeze trupe pentru a-i găsi.

Cum trec sabotorii ucraineni granița

Ultima operațiune din Rusia la care a participat mezinul echipei,Vladislav, a avut loc în urmă cu o lună, în apropiere de orașul rus Belgorod, unde mai multe depozite de muniție au explodat recent.

Micile grupuri operative, adesea formate doar din patru sau cinci oameni, află care sunt rutele sigure către Rusia, analizând urmele lăsate de animale sau cu ajutorul sfaturile celor care făceau contrabandă înainte de război.

Vladislav și camarazii săi de luptă au primit sarcina de a „captura sau ucide unul dintre ofițerii de rang înalt ai FSB”, serviciile de securitate rusești.

„Acesta lucra aproape de granița cu Ucraina, dar pe teritoriul Rusiei”, spune Vladislav. „Aveam traseul mașinii acestui ofițer rus și am decis să pregătim o ambuscadă”.

Dar ofițiterul FSB nu a mai apărut și au fost nevoiți să se întoarcă în Ucraina, însă în timp ce încercau să părăsească teritoriul rusesc au fost suprinși de forțele trimise de Putin la graniță.

Au reușit să ucidă trei polițiști de frontieră ruși și să îl rănească ușor pe altul, pe care l-au luat prizonier în Ucraina, în timp ce un membru al grupului de sabotori a fost împușcat în braț.

Prima zi de Crăciun însângerată

Dar nu întotdeauna totul merge conform planului. În ziua de Crăciun, patru dintre colegii lor, cu vârste cuprinse între 19 și 39 de ani, au fost uciși la 12,5 km în regiunea rusă Briansk, la nord-est de Ucraina.

Olexii a aflat vestea tragică despre „cei mai buni luptători” ai batalionului Frăția în momentul în care a văzut fotografiile camarazilor morți, care zăceau în zăpadă, pe canalele rusești Telegram pe 26 decembrie.
Agenția de presă RIA Novosti, controlată de Kremlin, a relatat că bărbații aveau asupra lor „pistoale mitralieră SIG Sauer, dispozitive de comunicare și navigație și patru bombe cu o capacitate totală de aproximativ 40 kg”.
Potrivit FSB, aceștia erau hotărâți să comită „acte de sabotaj și terorism”.

Modul în care au murit rămâne neclar, iar trupurile lor nu au fost recuperate.

„Nu cunoaștem detaliile, dar presupunem că au intrat din greșeală în linia a doua de apărare a Rusiei. Iar în fața lor, rușii au pus mine în pământ”, a povestit Olexii
Din cauza statutului lor neoficial, poveștile lor nu au putut fi verificate în mod independent, dar sunt convingătoare și credibile, menționează The Guardian.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău