8 magnetofoane sovietice din anii 1980. Când casetele erau compacte (FOTO)

04 Mai 2021, 11:31
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
04 Mai 2021, 11:31 // Au Bani //  MD Bani

Principalul purtător de informații muzicale din anii 1980 în Uniunea Sovietică erau casetele compacte. Chiar și proprietarii de discuri de marcă bună au încercat să rescrie muzica de pe acestea pe casete, pentru a o asculta zi de zi. Industria radio sovietică, în măsura posibilităților sale, a încercat să furnizeze cetățenilor punți de casete de înaltă calitate.

Aici este o colecție a unora dintre cele mai răspândite modele:

Wilma-010-stereo / Phoenix-010-stereo

Acest casetofon a fost dezvoltat de fabrica din Vilnius „Vilma” și este în producție pilot din 1982.

A fost construit pe baza modelului „Vilma-102-stereo”, dar avea caracteristici tehnice mai înalte. De exemplu, intervalul de frecvență de operare, atunci când se utilizează a doua peliculă, s-a extins de la 31,5 la 17000 Hz, iar coeficientul de detonare nu a depășit 0,15%.

Beacon-120-stereo

Un exemplu rar de design de succes pentru industria sovietică, designul argintiu a fost deosebit de bun. Acest magnetofon de primă clasă a fost produs de fabrica Mayak Kiev din 1984. Coeficientul de detonare a fost de 0,15%, iar banda de frecvență de pe banda cromată a ajuns la 31,5 – 18000 Hz. Dimensiunile dispozitivului erau de 460 x 360 x 130 mm, magnetofonul cântărea 8,9 kilograme.

Wilma-212-stereo

Acest reportofon stereo a fost produs în Vilnius începând cu anul 1986 și a fost echipat cu un sistem dinamic de reducere a zgomotului. Modelul a funcționat cu diferite tipuri de bandă; atunci când se utilizează casete cromate, limita superioară HF a fost de 16000 Hz. Casetofonul avea un amplificator încorporat cu o putere nominală de ieșire de 2 x 4 wați. Dimensiunile dispozitivului au fost de 415 x 150 x 255 mm, iar greutatea dispozitivului a fost de 5,8 kilograme.

 

Orbit MP-102-stereo

Produsul fabricii de la Rostov „Electroapparat”, care au fost puse în producție pilot încă din 1985. Acest magnetofon interesant avea un control logic electronic și un sistem eficient de reducere a zgomotului. Echipamentul a inclus indicatori de nivel LED și un contor de bandă digitală. Modelul avea capacitatea de a funcționa cu trei tipuri de bandă magnetică, folosea un cap magnetic Sendast. Gama maximă de frecvență de funcționare a fost de la 31,5 la 18,000 Hz.

Wilma-100-stereo

Un magnetofon excelent, produs de uzina Vilnius „Vilma” din 1985. Toate funcțiile principale au fost controlate de un microprocesor, care a făcut posibilă implementarea reproducerii programate a fragmentelor de fonograme și a numărării timpului, măsurarea consumului de bandă magnetică, pornirea și oprirea la un moment dat, precum și cercetarea automată a lucrărilor de către tejghea. Dispozitivul a permis reglarea manuală a curenților de înregistrare și de polarizare și a fost echipat cu o telecomandă fără fir.

Beacon-011-stereo

Din 1986, magnetofonul grupului de cea mai mare complexitate a fost produs de uzina Mayak Kiev. Microprocesorul încorporat a permis ascultarea fonogramelor conform unui program precompilat, examinarea fonogramelor pe o casetă, precum și numărarea timpului sunetului lor. A fost prevăzută o reglare automată a curenților de înregistrare și de polarizare pentru o bandă magnetică specifică. Echipamentul a inclus o telecomandă cu infraroșu și un sistem de reducere a zgomotului care a făcut posibilă obținerea unui raport semnal-zgomot de -80 dB. Gama de lucru a frecvențelor audio a fost de la 31,5 la 18000 Hz. Greutatea magnetofonului a fost de 9,8 kilograme.

Vega MP-122S

Din 1987, acest magnetofon cu două casete a fost produs de PO Berdsk „Vega”. A permis dublarea rapidă de la casetă la casetă și redarea secvențială de la a doua casetă după sfârșitul primei. Dispozitivul avea controlul cvasi-senzor al modurilor de funcționare, un sistem de reducere a zgomotului, un indicator de nivel LED și un contor de bandă electronică. Modelul a folosit capete sendast, coeficientul de detonare nu a depășit 0,13%, iar gama de frecvență a sunetului cu o bandă cromată a ajuns la 31,5 … 18000 Hz la viteza normală și 31,5 … 22000 Hz la o viteză de 9,53 cm / s (la înregistrare). Masa dispozitivului era de 6 kilograme.

Yauza MP-221S

Câteva generații ale acestui magnetofon au fost produse în perioada 1987-1990 de către Moscova EMZ nr.1, dar au diferit doar ușor în ceea ce privește designul lor extern. Casetofonul avea echipamente excelente – funcționa cu trei tipuri de benzi magnetice, reglarea curentului de polarizare, sistem de control electronic logic, două dispozitive de reducere a zgomotului – compander și dinamic. Modelul a folosit un mecanism de acționare cu bandă bimotor și un cap sendast, indicatorul de control al nivelului a fost un luminiscent în două culori. Coeficientul de lovire a fost de 0,19%, intervalul de frecvență de funcționare cu banda cromată a fost de 31,5 – 16 000 Hz. Casetofonul cântărea 4,5 kg.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Războiul comercial dintre SUA și China escaladează din nou. Ministerul Finanțelor din China a anunțat majorarea tarifelor vamale pentru importurile din Statele Unite de la 84% la 125%, ca răspuns la ultimele măsuri agresive impuse de Washington. Într-un mesaj cu subînțeles clar, autoritățile chineze au transmis că nu vor mai răspunde provocărilor viitoare venite din partea fostului președinte Donald Trump, notează The Wall Street Journal.

„Într-un război al tarifelor nu există învingători”, a declarat președintele Xi Jinping într-o întâlnire cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez. Xi a subliniat că China se bazează pe forțele proprii și nu se teme de presiuni incorecte, iar în același timp a făcut apel la cooperare cu Uniunea Europeană pentru a combate „intimidarea unilaterală”.

Noua taxă de 125% impusă de Beijing vine ca replică directă la anunțul administrației Trump, care a crescut la rândul său tarifele pentru importurile din China până la 145%, adăugând 125% peste un tarif inițial de 20%. Justificarea americană: lipsa de reacție a Beijingului în combaterea traficului internațional cu fentanil.

Între timp, Trump a amânat pentru 90 de zile aplicarea unor taxe majorate pentru alte țări, însă un nou tarif general de 10% pentru toate importurile a intrat deja în vigoare, iar tarifele de 25% pentru oțelul, aluminiul și autoturismele provenite din Canada și Mexic au fost păstrate.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a însumat 582 miliarde de dolari, China furnizând 13% din totalul importurilor americane. Însă, potrivit The Wall Street Journal, conflictul comercial deja își face simțite efectele: companiile americane anulează comenzi, iar furnizorii chinezi trimit muncitorii în concedii forțate.

Printre cei afectați se numără și Arlen Nerkessyan, importator de echipamente de bucătărie din California, care a declarat că și-a anulat ultima comandă, dar prea târziu: „Dacă nu se încheie acest război, acesta va fi ultimul meu import din China”. El spune că, pentru a supraviețui, va fi nevoit să concedieze majoritatea celor nouă angajați ai săi și să reducă drastic cheltuielile.

Bloomberg notează că și Amazon a suspendat comenzi pentru șezlonguri, scutere, aparate de aer condiționat și alte produse fabricate în China și Asia, în urma anunțului de pe 2 aprilie privind noile tarife.

Escaladarea rapidă a conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea efecte globale masive, afectând lanțurile de aprovizionare și accelerând procesul de decuplare economică între SUA și China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU