Vladimir Putin folosește tacticile de spion KGB împotriva Occidentului. Ce urmărește, de fapt, președintele rus

17 Nov. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Nov. 2022, 05:30 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin a avut mai multe decizii controversate în ultimii ani. Președintele rus a folosit mai multe tactici împotriva țărilor din Vestul Europei, iar acest lucru nu a făcut decât să inducă în eroare Occidentul.

Rusia nu a anunțat că se retrage din acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră. Ulterior, autoritățile s-au întors asupra deciziei. În plus, Vladimir Putin a lansat numeroase amenințări legate de folosirea armelor nucleare. Afirmațiile dictatorului rus au venit înainte ca acesta să adopte o retorică a neproliferării.

De asemenea, președintele rus a ordonat săptămâna aceasta retragerea forțelor sale din Herson. Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva săptămâni după ce a declarat că orașul va face parte din Rusia „pentru totdeauna”. Așadar, liderii politici occidentali nu mai știu cum pot să înțeleagă informațiile care vin dinspre Moscova.

Oficial al SUA a comentat deciziile lui Vladimir Putin

„Pentru Rusia, inconsecvența este o parte integrală a strategiei sale de politică externă, în special sub Putin”, a observat Fiona Hill, fost oficial al Consiliului de Securitate Națională al Statelor Unite. În același timp, mai mulți specialiști în spațiul ex-sovietic au arătat că guvernele occidentale nu reușesc să înțeleagă schimbarea sensului de mers în politica externă a Rusiei. Așadar, șefii executivelor nu își dau seama dacă acest lucru reprezintă o strategie de-a Moscovei de a încurca țările din Vest.

Comentariul lui Hill a fost făcut în 2013, cu un an înainte ca Rusia să anexeze ilegal Crimeea. În plus, cu puțin timp ca trupele ruse să asalteze Ucraina, Kremlinul și oficialii săi de rang înalt respingeau orice sugestie că liderul rus ar urma să invadeze și să cucerească țara vecină. Mai mult decât atât, s-a argumentat că aducerea de cât mai multe forțe ruse de-a lungul graniței cu Ucraina în estul și nordul țării făceau parte dintr-o serie de exerciții militare normale.

În același timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că acuzațiile că Rusia ar vrea să declanșeze un război în Ucraina „absurde”. „Am aflat din ziarele americane că vom ataca Ucraina”, a spus Zaharova. De asemenea, ministrul Serghei Lavrov, a insistat că „nu va fi niciun război”. El a mai oferit și asigurări că Rusia nu își dorește un conflict armat.

Occidentul a eșuat în înțelegerea politicii din Rusia

Toate aceste declarații și contextul actual se află într-o mare opoziție. Așadar, se pune întrebarea dacă acesta a fost cu adevărat planul lui Putin. De asemenea, ar putea fi pur și simplu eșecul Occidentului de a înțelege cum se face politică în Rusia, susțin mai mulți analiștii specializați în spațiul ex-sovietic.

„Cred că Putin inventează unele lucruri din mers, uneori din disperare, dar el caută și slăbiciuni ale Occidentului pe care să le exploateze”, a spus David Kramer, fost secretar de stat asistent în administrația președintelui american George W. Bush. În același timp, „Putin crede că acolo unde este haos, este oportunitate, astfel că înșelătoria și confuzia fac parte din «instruirea sa ca spion»”, a mai adăugat un analist militar.

Va folosi Vladimir Putin armele nucleare?

În același timp, dictatorul rus pare să fi renunțat, în ultimele vreme, la amenințările cu arme nucleare. În acest context, unii analiști militari consideră că Putin ar fi luat această decizie din cauza presiunilor făcute de China. De asemenea, analiștii mai susțin că președintele ar fi luat decizia de a invada la scară largă în ultimul moment. Acest lucru „s-ar potrivi cu tendința lui Putin de a amâna deciziile importante”.

Mai mult, „Putin este uneori privat de detalii”. El nu ar primi suficiente informații din cauza „incompetenței și ineficienței generale din interiorul sistemului de securitate din Rusia”. Așadar, liderul de la Kremlin intervine, ulterior, în problemele deja create. Andrei Illarionov, un fost consilier de rang înalt al lui Vladimir Putin care acum a devenit un critic al său, crede că deciziile schimbătoare ale președintelui nu se bazează pe o logică anume. „Se pare că a devenit destul de neliniștit din cauză că, chiar dacă nu pierde întocmai războiul, cu siguranță nici nu îl câștigă.”, informează Politico.

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 17:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 17:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Televiziunea RTVI, asociată cu influentul șef al complexului militar-industrial rus „Rosteh”, Serghei Cemezov, a lansat oficial transmisiunile în Mali prin rețeaua principalului operator local, Malivision. Canalul a fost inclus în pachetul de bază al televiziunii digitale terestre (DTT), cu un potențial de audiență estimat la 3 milioane de telespectatori.

Directorul global de distribuție RTVI, Andrei Popov, a declarat că extinderea în Mali întărește poziția postului în Africa și deschide noi oportunități de creștere: „Plănuim extinderea colaborării cu operatori locali din regiune.” CEO-ul grupului media, Dmitri Surianinov, a adăugat că RTVI este prezent, din 2022, în 64 de țări și teritorii africane, cu programe destinate publicului vorbitor de limbă rusă.

RTVI este considerat un canal cu legături strânse cu Serghei Cemezov, directorul general al „Rosteh”, cel mai mare producător de armament din Rusia și vechi prieten al președintelui Vladimir Putin, cu care a împărțit apartamentul și serviciul în perioada sovietică la Dresda, în cadrul KGB.

Deși oficial postul a fost relansat în 2017 cu sprijinul unor investitori independenți, jurnaliștii de la Proiect au documentat implicarea directă sau indirectă a lui Cemezov prin intermediul unor persoane și companii paravan, precum Brenrose Limited – o firmă britanică condusă de angajați din structurile „Rosteh”.

Oficial, actualul proprietar RTVI este Mikael Israyelian, un restaurator american de origine armeană, fără experiență anterioară în media sau afaceri în Rusia. Surse apropiate susțin că acesta ar fi acționat „în numele altcuiva”.

Un fost oficial rus, apropiat de Cemezov, a declarat pentru Proiect că postul RTVI a fost tolerat de Kremlin ca o „vitrină liberală”, menită să ofere iluzia libertății presei. „Dar în esență, Cemezov rămâne un om al serviciilor, fiecare pas îl coordonează cu Putin”, a afirmat acesta. „Rosteh” a negat oficial orice implicare în activitatea RTVI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO