Prietenul lui Putin din inima Europei i-a luat fața Bruxellesului! Budapesta va importa gaz din Qatar

15 Dec. 2022, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2022, 14:35 // Actual //  bani.md

Ungaria va cumpăra gaze din Qatar, în acest sens fiind încheiat un acord politic pentru negocieri între cele două țări, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. El a subliniat că din punct de vedere al securităţii energetice, UE trebuie să își consolideze relaţiile cu ţările din Golful Persic.

Negocierile vor avea loc între companiile MVM şi QatarEnergy, scrie hirado.hu, citat de digi24.ro.

„Soluţia ar trebui să fie clară: cu cât este mai mare cantitatea de gaze naturale care ajunge sau ar ajunge pe piaţa europeană, cu atât mai sigură ar fi aprovizionarea Europei, iar preţul de cumpărare, mai mic”, a afirmat şeful diplomaţiei ungare.

Îndemnând la implicarea unor noi surse, oficialul ungar a amintit: „Qatarul deţine a treia cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume şi ocupă locul al doilea în clasamentul global al exporturilor de gaze naturale lichefiate (GNL), ţara din Orientul Mijlociu efectuând, de asemenea, îmbunătăţiri în ceea ce priveşte capacităţile de extracţie şi de transporturi.”

Ministrul a subliniat, totodată, că şi Uniunea Europeană are un rol, întrucât pentru ca de la terminalele GNL din sudul sau sud-estul Europei să poată ajunge o cantitate mai mare de gaze naturale în Ungaria sunt necesare dezvoltări de infrastructură: „Dacă Croaţia va extinde capacitatea terminalului GNL – acolo unde Ungaria este deja utilizatorul numărul unu – aşa cum a promis, atunci va exista o oportunitate reală pentru ca gazul din Qatar să joace un rol în aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei, în aproximativ trei ani”.

Peter Szijjarto a subliniat că este important ca din punct de vedere al securităţii energetice şi al economiei, este important ca UE să îşi consolideze relaţiile cu ţările din Golful Persic. „Dacă îi abordăm pe cei din Qatar pe un ton superior şi vom încerca să le dăm lecţii, asta nu va conduce la o cooperare reciproc avantajoasă”, a subliniat ministrul.

Şeful diplomaţiei ungare a declarat că în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Ungaria şi Qatar împărtăşesc aceeaşi poziţie, respectiv condamnă războiul și doresc pacea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău