Furie la Kremlin, după plafonarea prețului la gaz – 180 de euro, decizia UE

20 Dec. 2022, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Dec. 2022, 10:04 // Actual //  Lupu Eduard

Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene au convenit să impună un plafon pentru prețul gazelor naturale, care va fi aplicat dacă prețurile de referință ale gazelor naturale vor crește la 180 de euro pe megawat-oră, potrivit unor oficiali și unui document citat de Reuters. Plafonul poate fi activat începând cu 15 februarie și nu se va aplica inițial tranzacțiilor din afara bursei de energie, se arată în document.

Plafonarea prețurilor la gaze va intra în vigoare dacă prețurile TTF depășesc 180 euro/MWh timp de trei zile. Acordul a fost precedat de săptămâni de discuții asupra unei măsuri care a divizat UE, pe fondul crizei energetice.

Prețul la nivelul de 180 de euro este mult mai mic decât propunerea anterioară pentru un plafon de 275 de euro/MWh pe care Comisia Europeană a depus-o luna trecută.

Liderii UE le-au cerut săptămâna trecută miniștrilor să-și rezolve divergențele și să aprobe un plafon astăzi, luni, în încercarea de a finaliza o măsură pe care țările o discută de luni de zile.

„Ne apropiem de acord”, declarase luni dimineața comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson. „Desigur, este nevoie de un spirit de compromis foarte puternic din partea tuturor”, a adăugat ea, la venirea la reuniunea miniștrilor energiei din UE desfășurată la Bruxelles.

 Întâlnire cu ușile închise între Grecia, Belgia, Italia și Polonia

O întâlnire cu ușile închise între cele patru țări care se află în fruntea demersului pentru impunerea unui plafon realist pentru prețurile gazelor naturale de către UE a fost organizată aseară, potrivit unor surse ale Ministerului Mediului și Energiei din Grecia, la inițiativa ministrului grec al energiei, Kostas Skrekas.

La întâlnire au participat miniștrii energiei din Grecia, Belgia, Italia și Polonia, iar subiectul întâlnirii a fost poziția pe care o vor adopta în cadrul Consiliului Miniștrilor Energiei de luni.

Germania, Olanda și Austria se numără printre țările care se tem că plafonul ar putea perturba piețele energetice ale Europei și ar putea direcționa transporturile de gaz atât de necesare în afara UE. Blocul acestor țări au solicitat reglementări mai stricte, cum ar fi suspendarea automată a plafonului dacă plafonarea produce consecințe negative, notează kathimerini.gr

 Rusia: plafonarea prețurilor la gaze este ”inacceptabilă”

Kremlinul a calificat drept „inacceptabilă” plafonarea prețului angro la gazele naturale, plafonare aprobată astăzi de miniștrii energiei din statele membre UE.

„Aceasta este o încălcare a procedurii pieței de a stabili prețurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor rusești de presă. „Orice referire la „plafon” (pentru prețuri) este inacceptabilă”, a adăugat el, potrivit kathimerini.gr.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2024, 14:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 14:34 // Actual //  Lupu Eduard

Două țări din UE, Irlanda și Luxemburg, nu au în prezent femei în poziții de conducere în niciuna dintre companiile lor listate la bursă, potrivit Bloomberg

Irlanda s-a alăturat acestui clasament recent, când Margaret Sweeney s-a retras din funcția de director executiv al celui mai mare proprietar rezidențial privat din țară, Irish Residential Properties REIT Plc, toate cele 31 de companii listate pe site-ul Euronext Dublin devenind astfel conduse de bărbați.

Aproape orice altă țară din UE, cu excepția statului Luxemburg, are cel puțin o femeie în fruntea unei companii listate, potrivit analizei Bloomberg. Toate celelalte state membre au directori executivi de sex feminin, în afară de Slovacia, care are o companie, Biotika AS, condusă de trei directori, inclusiv o femeie, și sucursala cehă a lui Philip Morris, condusă de o femeie director general care urmează să fie înlocuită de un bărbat în iunie, potrivit unui comunicat al companiei.

Doar 8% din posturile de CEO la cele mai mari companii listate din UE 28 în 2023 erau ocupate femei, potrivit Institutului European pentru Egalitatea de Gen. Chiar și în țările scandinave, femeile sunt rare în roluri de top, în ciuda reputației lor progresiste.

Principalul indice OMX Stockholm 30 al Suediei a rămas la începutul acestui an cu o singură femeie CEO din 30, după o serie de demisii în rândul femeilor în roluri de top, inclusiv Helena Helmersson de la gigantul fast fashion H&M și Alison Kirkby de la operatorul de telefonie Telia AB. Ambele au fost înlocuite de bărbați.

UE a impus ca genul minoritar să reprezinte cel puțin 40% din funcțiile de non-director și 33% din directoratele companiilor cotate la bursă cu cel puțin 250 de angajați până în iunie 2026.

În România, la conducerea companiei cu cele mai lichide acțiuni cotate la Bursă, OMV Petrom, se află Christina Verchere, ocupând poziția de CEO. Verchere este cel mai puternic executiv din businessul românesc şi femeia cu cel mai înalt rol într-o companie cu afaceri de peste 10 miliarde de euro anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău