Un stăpân al supermarketurilor și un rege al cerealelor se scaldă în bani! Au companii cu venituri fabuloase

23 Dec. 2022, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Dec. 2022, 15:06 // Actual //  bani.md

Biroul Național de Statistică a publicat topul companiilor din Republica Moldova după cifra de afaceri contabilizată în anul 2021.

Astfel, Moldovagaz este pe primul loc cu o cifră de afaceri de 6,7 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare față de anul precedent. În anul 2021 compania a avut  pierderi de 190,8 mil. de lei

Moldovagaz este urmată Agrofloris-Nord, controlată de regele cerealelor Vaja Jhashi, specializată în comerțul cu cereale. Aceasta a contabilizat o cifră de afaceri de 6 miliarde de lei și pierderi de 179 mil. de lei. Cifra de afaceri a companiei a crescut exponențial cu peste două ori față de anul 2020. Vaja Jhashi controlează 70% din piața cerealelor din Republica Moldova prin intermediul companiei Trans-Oil, unul dintre cele mai mare grupuri de agrobusiness din Republica Moldova, şi deţine în România fabrica de ulei vegetal Ultex din Ţăndărei (jud. Ialomiţa), cumpărată cu peste 10 milioane de euro în 2014

Pe locul trei este Moldretail Group, compania milionarului Vasile Dragan care administrează rețeaua de magazine Linella. Cifra de afaceri înregistrată s-a cifrat la 6 miliarde de lei, cu 28,2% mai mult comparativ cu anul 2020, iar profitul – 277 mil. de lei, cu 54,8% mai mult. Vasile Dragan este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Republica Moldova. El deţine businessuri cu băuturi alcoolice atât în Moldova, unde are câteva fabrici de vinuri, cât şi în Rusia, unde deţine fabrica „Igristîe Vina”, lider al pieţei de vinuri spumante de acolo.

Compania petrolieră Lukoil-Moldova, controlată de grupul rusesc cu același nume a avut afaceri de 6 miliarde de lei, cu 37,2% mai mare. Deși cifra de afaceri s-a majorat, profitul s-a redus cu 40%, la 60,2 mil. de lei.

Top cinci este încheiat de Rompetrol Moldova, subsidiara companiei cu același nume din România, cu o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de lei, cu 24,3% mai mult. Profitul companiei s-a cifrat la 9,5 mil. de lei, mai puțin cu 65,4%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău