Republica Moldova își pregătește ieșirea din Comunitatea Statelor Independente (CSI) controlată de Rusia. Chișiunăul a boicotat și ultimul summit al acestei organizații, care a avut loc în aceste zile la Sankt-Petersburg.
Imediat după invazia Rusiei asupra Ucrainei, în februarie 2022, autoritățile pro-europene de la Chișinău au limitat participarea țării la evenimentele organizate în cadrul CSI, iar recent, după ce Moldova a devenit țară candidată pentru aderare la UE, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a anunțat suspendarea participării Moldovei pe platforma CSI, se arată într-o analiză Deutsche Welle.
Drapelul Republicii Moldova a lipsit la summitul informal al CSI, organizat în zilele de 26 și 27 decembrie la Sankt-Petersburg. Nici un oficial de la Chișinău nu a participat la reuniune. După semnarea cererii de aderare a Moldovei la UE de către actualul președinte Maia Sandu, la Chișinău se discută tot mai des despre oportunitatea rămânerii țării în CSI și despre incompatibilitatea deținerii concomitente a calității de membru al UE și de membru al CSI.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, lider al partidului (PAS) ce deține majoritatea în legislativul moldovean, susține că abia așteaptă ca Moldova să se rupă de CSI. „O să ajungem la momentul când va trebui să luăm o decizie politică. Ea va fi dictată de avansarea noastră pe parcursul european. Credeți-mă, aștept acest moment”, a spus el în cadrul unui interviu televizat. Totuși, Grosu a precizat că momentul ieșirii din CSI trebuie analizat și discutat foarte atent, pentru că, „în cadrul acestui format, mai există o serie de angajamente, tratate cu alte țări-membre cu care noi trebuie să ținem legătura”, a explicat Igor Grosu.
Potrivit șefului diplomației moldovene, Nicu Popescu, autoritățile de la Chișinău nu mai participă la reuniunile CSI și nici la alte evenimente organizate în cadrul acestei organizații, iar prin asta Chișinăul semnalează clar un dezacord total cu tendințele care se manifestă în acest spațiu. „Prioritatea noastră absolută este integrarea și aderarea la UE”, a precizat ministrul de Externe.
Dominată de Rusia, CSI a fost înființată în 1991, când liderii de atunci ai Federației Ruse, Ucrainei și Republicii Belarus au denunțat în acorduri semnate în Pădurea Belaveja Tratatul Uniunii Sovietică, organizația fiind văzută inițial ca o formulă de păstrare a relațiilor tradiționale în fostul spațiu sovietic după destrămarea URSS.