Măsuri anti-criză în Spania: vouchere de 200 de euro pentru gospodăriile sărace şi  TVA eliminat la alimente

29 Dec. 2022, 08:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Dec. 2022, 08:16 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul spaniol a eliminat TVA la alimentele de strictă necesitate, iar chiriile au fost îngheţate pentru următoarele 6 luni. În schimb, de bonificaţia de 20 de cenţi la carburanţi vor beneficia, de anul viitor, doar transportatorii. Deciziile fac parte din noul pachet de măsuri anti-criză votat miercuri, 28 decembrie.

De anul viitor, prețul la ulei, lapte, ouă, pâine, fructe sau legume ar trebui să scadă cu minim 5 procente după eliminarea TVA.
În plus, în jur de 4 milioane de spanioli cu venituri mici vor beneficia de vouchere pentru cumpărături de 200 de euro.

De asemenea, pensiile vor fi majorate cu 8,5%, ajutorul minim garantat va crește cu 15 procente, iar proprietarii de apartamente nu vor avea voie să majoreze chiriile la prelungirea contractelor.

Spaniolii vor beneficia în continuare și de reducerea cu 50% a abonamentelor pentru transportul public de suprafață sau subteran, iar călătoriile cu trenurile de navetiști pe distanțe scurte și medii vor fi gratuite.

Șoferii spanioli au primit însă o lovitură grea. De anul viitor, doar cei care lucrează în transport, agricultură și pescuit vor beneficia de bonificația de 20 de cenți la carburanți.
În ceea ce privește utilitățile, spaniolii vor beneficia în continuare de TVA redus la 5% la facturile de curent și gaz. ​

Au fost micșorate și impozitele pentru micii întreprinzători, iar industriile care lucrează cu gaz, cum ar fi producătorii de ceramică, vor beneficia de ajutoare directe de 500 de milioane de euro.

Noul pachet presupune un efort bugetar de 10 miliarde de euro.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău