Măsuri anti-criză în Spania: vouchere de 200 de euro pentru gospodăriile sărace şi  TVA eliminat la alimente

29 Dec. 2022, 08:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Dec. 2022, 08:16 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul spaniol a eliminat TVA la alimentele de strictă necesitate, iar chiriile au fost îngheţate pentru următoarele 6 luni. În schimb, de bonificaţia de 20 de cenţi la carburanţi vor beneficia, de anul viitor, doar transportatorii. Deciziile fac parte din noul pachet de măsuri anti-criză votat miercuri, 28 decembrie.

De anul viitor, prețul la ulei, lapte, ouă, pâine, fructe sau legume ar trebui să scadă cu minim 5 procente după eliminarea TVA.
În plus, în jur de 4 milioane de spanioli cu venituri mici vor beneficia de vouchere pentru cumpărături de 200 de euro.

De asemenea, pensiile vor fi majorate cu 8,5%, ajutorul minim garantat va crește cu 15 procente, iar proprietarii de apartamente nu vor avea voie să majoreze chiriile la prelungirea contractelor.

Spaniolii vor beneficia în continuare și de reducerea cu 50% a abonamentelor pentru transportul public de suprafață sau subteran, iar călătoriile cu trenurile de navetiști pe distanțe scurte și medii vor fi gratuite.

Șoferii spanioli au primit însă o lovitură grea. De anul viitor, doar cei care lucrează în transport, agricultură și pescuit vor beneficia de bonificația de 20 de cenți la carburanți.
În ceea ce privește utilitățile, spaniolii vor beneficia în continuare de TVA redus la 5% la facturile de curent și gaz. ​

Au fost micșorate și impozitele pentru micii întreprinzători, iar industriile care lucrează cu gaz, cum ar fi producătorii de ceramică, vor beneficia de ajutoare directe de 500 de milioane de euro.

Noul pachet presupune un efort bugetar de 10 miliarde de euro.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău