Ce face Rusia înainte de intrarea în vigoare a embargoului UE pe motorină. 2,68 de mil. tone programate pentru livrare

30 Dec. 2022, 18:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Dec. 2022, 18:33 // Actual //  Lupu Eduard

Experții sunt de părere că exporturile de motorină realizate de Rusia pe cale maritimă urmează să înregistreze o creştere semnificativă luna viitoare, în condiţiile în care Moscova se grăbeşte să îşi trimită carburanţii pe piaţă înainte de intrarea în vigoare a unui embargou UE, la începutul lunii februarie.

Potrivit unor date din industria petrolieră consultate de Bloomberg, livrările de motorină din principalele porturi ale Rusiei de la Marea Baltică şi Marea Neagră ar urma să urce până la 2,68 milioane de tone în luna ianuarie, ceea ce înseamnă o creştere de 8% comparativ cu livrările planificate pentru decembrie, fiind cele mai mari exporturi înregistrate în ultimii trei ani.

Apropiatul embargou impus de UE pentru importurile de motorină din Rusia are potenţialul de a fi mai perturbator decât interzicerea achiziţiilor de ţiţei rusesc livrat prin intermediul tancurilor petroliere, având în vedere că blocul comunitar este de mult timp dependent de livrările ruseşti de motorină şi viceversa, UE este o piaţă importantă pentru Rusia.

Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petrolier ruseşti pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023. Blocul comunitar, care are un deficit structural de motorină, şi-a făcut stocuri în avans, importând cargouri de motorină atât din Rusia, cel mai mare furnizor al său extern, dar şi din Asia şi Orientul Mijlociu.

De cealaltă parte, după ce piaţa europeană va fi închisă pentru produsele rafinate din Rusia, companii precum Rosneft şi Lukoil vor fi nevoite să îşi livreze motorina la distanţe mult mai mari, aceasta dacă vor putea închiria tancurile petroliere curate de care vor avea nevoie, ceea ce le va eroda profitabilitatea

Realitatea Live

09 Mai 2024, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 17:12 // Actual //  bani.md

Miercuri, 8 mai, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobat proiectul de modificare a Regulamentului privind modul de compensare a cheltuielilor unității în învățământul dual. Astfel, solicitantul compensației trebuie să prezinte un certificat de conformitate emis de Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM). Alte verificări ale dosarului, în afara celor financiare legate de admisibilitatea cheltuielilor, nu vor mai fi necesare.

Prezent în cadrul ședinței, Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, a salutat decizia cabinetului de miniștri și a subliniat importanța aprobării Hotărârii.

„Este important să ne îndreptăm către o nouă etapă, și anume să aliniem pregătirea cadrelor din sistemul educațional tehnic cu programele naționale, resursele statului și resursele donatorilor. Cu sprijinul acordat de stat, vom reuși să dezvoltăm o economie capabilă să facă față cerințelor și concurenței din cadrul Uniunii Europene”, a declarat Sergiu Harea.

De asemenea, conform proiectului aprobat, vor fi admise pentru compensare următoarele cheltuieli suportate în anul respectiv de studii (1 septembrie – 31 august):

  • Remunerația de formare profesională (fără adaosuri și sporuri), dar nu mai mult de 30% din cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Salariul de bază lunar al maistrului-instructor care a instruit elevii în învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Cheltuielile pentru serviciile acordate de către Camera de Comerț și Industrie a RM în vederea realizării prevederilor ce vizează învățământul dual;
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru instruirea psihopedagogică de cel puțin 20 credite ale maistrului-instructor;
  • Cheltuielile pentru organizarea locurilor de instruire (amortizarea mijloacelor fixe, a activelor nemateriale, întreținerea și reparația mijloacelor fixe, cheltuielilor de birotică);
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru serviciile de formare profesională achitate instituției de învățământ profesional tehnic în care se instruiește elevul prin învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate.

Măsură va reprezenta o motivație în plus pentru cele aproximativ 171 de scrisori de intenție ale unităților economice pentru realizarea învățământului dual în anul 2024, cu un număr de peste 2000 de locuri disponibile.

Conform datelor, în anul de studii 2023-2024, aproximativ 1700 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 30 de instituții de învățământ profesional tehnic în parteneriat cu circa 140 de unități economice.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău