În debutul ședinței Guvernului, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a vorbit despre procesul pe care l-a câștigat Republica Moldova împotriva Energoalliance
„De facto nu exista o datorie. Anumite grupări oligarhice au încercat să profite din contul bugetului statului. Nu le-a reușit și acest lucru nu are decât să ne bucure. Or, acest lucru va avea consecință și în alt dosar care se află în înstelatele internaționale”, a punctat Litvinenco.
Premierul Natalia Gavrilița i-a recomandat lui Litvinenco să analizeze legislația ți să vină cu propuneri pentru facilitarea angajării avocaților înainte de atragerea Republicii Moldova în anumite litigii, ca să le putem evita. „Acest lucru ne-ar permite să fim pro activi și să dăm noi Guvernul în judecată anumiți actori”.
„Dle ministru vă rog să analizați examinarea legislației care reglementează angajarea avocaților pentru soluționarea disputelor și cum statul pro activ protejează interesele cetățenilor când consideră că ele au fost lezate în anumite contracte sau în anumite spețe”, a punctat Gavrilița.
Republica Moldova a obținut câştig de cauză la Curtea de Apel din Paris (Franţa), Ieri, 10 ianuarie a.c., Curtea de Apel din Paris (Franţa) a pronunţat hotărârea definitivă de anulare a sentinţei tribunalului arbitral ad hoc (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013 în cauza SPC Stileks (succesor în drepturi a LLC Komstroy şi LLC Energoalliance (Ucraina)) împotriva Republicii Moldova
Dosarul Energoalliance a fost inițiat după ce, la finele anilor ‘90, ÎS Moldtranselectro a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul unui offshore din Insulele Virgine Britanice, iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei, lucru negat de autoritățile de la Chișinău.