„În situația actuală când fluxurile de gaze naturale, prin sistemul național de transport al gazelor, nu mai sunt unidirecționale, dar în ambele direcții, atât dinspre Est spre Vest, cât și dinspre Vest spre Est, serviciul de transport al gazelor în regim backhaul reprezintă soluția tehnică pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze către consumatori”, susține Secretarul de stat Constantin Borosan.
Potrivit lui Borosan, oferirea de către operatorii de transport al gazelor naturale a serviciului backhaul crește atractivitatea utilizării sistemului național de transport pentru traderii și furnizorii europeni care intenționează să efectueze stocuri de gaze în Ucraina.
„Majorarea volumului de gaze naturale tranzitat prin sistemul național de transport înseamnă micșorarea tarifului pentru serviciul de transport și reducerea costurilor pentru cetățeni”, a punctat Borosan.
Republica Moldova a renunțat la gazul de la Gazprom (5,7 mil. metri cubi/zi) la 1 decembrie în schimbul energiei electrice livrate de centrala de la Cuciurgan. Chișinăul s-a reorientat la achizițiile din vest, de pe bursă unde mia de metri cubi se ridica în medie la 1000 de euro. Or, pentru a trece de iarna din acest an Energocom a cumpărat și depozitat pe parcursul anului circa 300 milioane metri cubi de gaz, care au fost depozitați în Ucraina și România.