Kazahastanul trântește ușa în nasul lui Putin! Nu-și va putea vinde datoria suverană

13 Ian. 2023, 15:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Ian. 2023, 15:25 // Actual //  bani.md

Kazahstanul a spus că agenţiile de brokeraj locale care au achiziţionat datoria suverană rusă anul trecut au făcut acest lucru în mare parte în numele clienţilor care erau rezidenţi din Kazahstan şi ruşi, scrie Bloomberg.

Dezvăluind detalii despre o manevră pe piaţa de obligaţiuni folosită de unii investitori în evitarea sancţiunilor împotriva Kremlinului, Agenţia pentru Reglementarea şi Dezvoltarea Pieţei Financiare din Kazahstan a spus că tranzacţiile cu titluri de stat în ruble, cunoscute sub numele de OFZ, au generat tranzacţii în valoare totală de 641,1 miliarde de tenge (1,4 miliarde de dolari) din martie. Agenţia nu a oferit cifre anterioare pentru comparaţie.

Printre brokerajele care au folosit fondurile clienţilor în tranzacţii — care au reprezentat aproximativ jumătate din total — clienţii kazahi au reprezentat 48,7% din achiziţii în perioada până la 1 decembrie, în timp ce ponderea ruşilor a fost de 41,4%. Agenţia a mai spus că printre cumpărători se numără şi rezidenţi din Emiratele Arabe Unite şi Slovacia.

Bloomberg a raportat luna trecută că firmele financiare din Kazahstan cumpărau datoria guvernamentală rusă cu o reducere mare. Înregistrarea datoriei la o casă de brokeraj din Kazahstan le permite apoi cumpărătorilor să încaseze plăţile cuponului şi principalului.

Depozitarul Central de Valori Mobiliare din Kazahstan a declarat anterior că a înregistrat o creştere de 100 de ori în opt luni a volumului de euroobligaţiuni înregistrate şi a datoriei OFZ emise de Ministerul de Finanţe al Rusiei.

Volumele evidenţiază dependenţa din ce în ce mai mare a unor investitori de o oportunitate financiară oferită de Kazahstan, după ce sancţiunile şi alte restricţii impuse după invadarea Ucrainei i-au lăsat pe mulţi străini în imposibilitatea de a ceda participaţiile în datoria rusă.

În Rusia, titlurile OFZ cu scadenţă în 10 ani şi-au revenit aproape de valoarea nominală, potrivit datelor de la bursa din Moscova, indicând că investitorii nu se aşteaptă să sufere pierderi. În august, când Bloomberg News a raportat că firme, inclusiv Barclays Plc, facilitau o creştere a tranzacţionării datoriilor, instituţiile financiare au oferit oferte de aproximativ 20-25 de copeici pe rublă.

Un indice al obligaţiunilor guvernamentale ruseşti a scăzut cu aproximativ 4% anul trecut, recuperând pierderile de două cifre în lunile de după începutul războiului la sfârşitul lunii februarie.

Autoritatea de reglementare din Kazahstan a declarat că şase case de brokeraj kazahe, pe care nu le-a numit, au fost implicate în tranzacţionarea datoriilor ruseşti, folosind atât banii proprii, cât şi fondurile clienţilor.

În conformitate cu legile împotriva spălării banilor, agenţiile de brokeraj iau în considerare sistemul de sancţiuni existent, deoarece examinează toţi potenţialii clienţi atunci când îşi deschid şi folosesc conturile, se arată în comunicat.

Autoritatea de reglementare a avertizat că investiţia în obligaţiuni OFZ implică riscuri crescute din cauza „nivelului ridicat de volatilitate pe pieţele de valori mobiliare, lichidităţii scăzute şi ameninţării cu sancţiuni secundare legate de situaţia geopolitică”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 11:24 // Actual //  Ursu Victor

Banca Europeană de Investiții (BEI) își intensifică prezența în Republica Moldova, majorând considerabil angajamentul financiar pentru susținerea dezvoltării țării în contextul crizelor generate de pandemie și războiul din Ucraina. Declarația a fost făcută de Alberto Carlei, șeful Oficiului BEI în Republica Moldova, în cadrul unui interviu pentru RLIVE.

„Ne-am majorat angajamentele de la 850 de milioane de euro la 1,5 miliarde de euro, deoarece Moldova se confruntă cu provocări fără precedent. Aceste fonduri sunt destinate unor domenii-cheie precum transportul, agricultura, sănătatea și sectorul privat”, a declarat Carlei.

Printre cele mai importante proiecte anunțate se numără: 200 milioane de euro pentru un program amplu de împădurire, menit să combată efectele schimbărilor climatice și degradarea solului, 12 milioane de euro sub formă de grant, oferite ca sprijin de solidaritate pentru proiecte strategice și 60 milioane de euro care vor fi debursate în perioada următoare pentru proiecte din sectorul public și privat.

De asemenea, BEI sprijină construcția unui nou spital la Cahul, aflat în faza de evaluare, care va aduce un impact semnificativ la nivel regional. În capitală, BEI lucrează cu autoritățile pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău, un proiect esențial pentru eficiența energetică și confortul urban.

Un alt segment important îl reprezintă infrastructura rutieră, pentru care BEI a anunțat că este gata să finanțeze reabilitarea unor tronsoane de drum ce leagă Bălți, Briceni, Cimișlia, Leova și Cahul – zone cheie pentru conectivitate regională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO