Banii europenilor, mană cerească pentru fermierii moldoveni

17 Ian. 2023, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Ian. 2023, 12:00 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să adopte mai multe politici prin care cadrul legal național să fie armonizat la cel european, iar accesul fermierilor la finanțări bugetare sau externe să fie facilitat.

Intervențiile, ce se conțin în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, au fost supuse consultărilor publice luni, 16 ianuarie, cu participarea principalelor organizații neguvernamentale de profil.

Una dintre noutățile anunțate de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, se referă la crearea unor centre de consultanță și a camerelor agricole la nivel local, menite să-i ajute pe fermieri să acceseze fonduri externe.  „Trebuie să ne pregătim serios de fondurile de preaderare. Iar fermierii vor fi ajutați prin intermediul acestor centre și camere agricole cum să lucreze cu finanțări externe”, a adăugat ministrul Bolea.

Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, la capitolul agricultură, prevede îmbunătățirea mecanismului de subvenționare, astfel încât să fie susținuți preponderent întreprinderile micro, mici și mijlocii. De asemenea, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură urmează a fi reorganizată, pentru a asigura o mai bună transparență a cheltuirii fondurilor publice.

Prioritățile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare urmăresc creșterea competitivității și productivității agricole, dezvoltarea domeniilor cu valoare adăugată, cu potențial de export, încurajarea asocierii fermierilor în cooperative, diversificarea activitățile economice.

Pentru anul 2023, banii alocați pentru subvenții sunt în sumă de 1,5 miliarde de lei – mărimea fondului a rămas neschimbat față de cel de anul trecut care a fost majorat la 1,7 miliarde de lei după rectificarea bugetară din luna martie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău