Manevrele Kremlinului pe frontul diplomatic. Federația Rusă ar putea recurge la două stratageme

20 Ian. 2023, 04:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Ian. 2023, 04:27 // Actual //  bani.md

Neputând învinge Ucraina pe câmpul de luptă, Rusia a apelat la alte instrumente. Prima este distrugerea infrastructurii critice pentru a face Ucraina de nelocuit în timpul iernii reci. A doua este impunerea negocierilor. Acesta al doilea front merită să fie privit mai atent, scrie The New Voice of Ukraine.

De fapt, Federația Rusă a încercat să reia negocierile politice încă de la mijlocul verii, când a fost convenit așa-numitul acord pentru cereale. Rusia l-a văzut ca un prim pas către un acord mai larg și a fost susținut în acest sens atât de Turcia, cât și de ONU. Dar pentru Ucraina, a fost o încercare evidentă de a îngheța o nouă linie de demarcație.

Cu toate acestea, Rusia va continua să încerce să atragă Ucraina în negocieri. Publicul principal aici nu este atât Kievul, cât partenerii săi occidentali, iar mesajul cheie al Kremlinului este că Ucraina nu va putea să-și elibereze teritoriile ocupate, așa că negocierile privind statutul teritoriilor și concesiunile sunt inevitabile.

În viitorul apropiat, Moscova va urmări mai multe obiective folosind această tactică. În primul rând, va încerca să încetinească ritmul aprovizionării cu arme occidentale. În al doilea rând, va căuta să înghețe linia frontului. Pentru Ucraina, acest rezultat este inacceptabil. Nici măcar ultimatumul nuclear al Rusiei nu a oprit planurile de eliberare a teritoriului ocupat. Prin urmare, Kremlinul va încerca să-i influențeze pe cei care asigură financiar această contraofensivă: guvernele occidentale și opinia publică din țările partenere ale Ucrainei. În al treilea rând, Federația Rusă va încerca să distrugă unitatea coaliției internaționale anti-ruse și să provoace dezacorduri dure între susținătorii și oponenții acordurilor premature cu regimul Putin.

Este imposibil să spunem fără echivoc că calculul Rusiei este nefondat.

Punctul slab al actualei coaliții anti-ruse este lipsa unei înțelegeri clare despre cum ar trebui să arate o victorie ucraineană. Mai precis, nu se convine asupra cât de zdrobitoare ar trebui să fie înfrângerea Rusiei. Occidentul este complet nepregătit pentru destabilizarea sau prăbușirea Rusiei ca urmare a înfrângerii complete pe câmpul de luptă. Prin urmare, nu este de mirare că o testare prudentă a apelor a început cu ușile închise: ce ar trebui considerat un moment bun pentru a trece de la metodele exclusiv militare la diplomație? Și, printre altele, merită susținerea eliberării Crimeii și a Donbasului?
Ads
Fără îndoială: Rusia va încerca să convingă întreaga lume că există o diferență între Crimeea și Donbasul ocupat din 2014, pe de o parte, și teritoriul capturat de ruși în 2022, pe de altă parte. Și conform planului Kremlinului, vor exista susținători ai poziției în Occident că Crimeea și Donbasul ar trebui puse în afara limitelor acțiunilor contraofensive ale Ucrainei.

Două scenarii

Având în vedere acest lucru, pe frontul diplomatic, Federația Rusă ar putea recurge două scenarii.

Prima prevede încercări pe termen scurt de a implica Ucraina și partenerii săi în negocieri pentru a câștiga timp pentru a pregăti armata rusă pentru noi atacuri. Aceasta este practic o continuare a status quo-ului, dar cu teroare crescută semnificativ asupra populației civile. Acesta din urmă, conform așteptărilor Rusiei, ar trebui să provoace nu doar o catastrofă umanitară, ci și presiunea populației ucrainene asupra guvernului cu cererea de a începe negocierile. Această speranță este inutilă. Cu toate acestea, Rusia va folosi acest timp pentru a acumula resurse din mobilizare și arme din Iran și Coreea de Nord.

Al doilea scenariu diplomatic presupune că Moscova se va concentra pe un format de negocieri pe termen mediu fără încercări de a desfășura acțiuni ofensive la scară largă (în timp ce agresiunea din Donbas continuă). Federația Rusă va încerca să „duplice” formatul Normandia: medierea unei terțe părți, ostilități de-a lungul liniei actuale de demarcație și negocieri de facto privind statutul teritoriilor ocupate. Acest scenariu ar putea fi declanșat de diverși factori: o altă înfrângere zdrobitoare a armatei ruse pe câmpul de luptă; planuri clare ale Occidentului de a furniza Ucrainei cele mai noi tipuri de arme pentru o contraofensivă la scară largă (tancuri occidentale, artilerie cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă) sau o schimbare a poziției elitelor occidentale către un angajament mai mare față de ideea negocierilor.

În general, Rusia va încerca să-și mențină controlul asupra teritoriilor ocupate atât prin metode militare, cât și diplomatice. Mai mult, nu va abandona planurile pentru noi atacuri. Dar astăzi, spre deosebire de 2014, Kremlinul nici măcar nu are la dispoziție capcanele scăderii încrederii ca parte de negociere. Starea de spirit în societatea și autoritățile ucrainene este categorică: doar eliberarea completă a teritoriului Ucrainei poate fi considerată sfârșitul acestui război. Cu toate acestea, în 2023, diplomația ucraineană va trebui să reziste cu încăpățânare ideii de a începe negocierile atunci când chestiunea ar trebui să fie decisă pe câmpul de luptă conchide The New Voice of Ukraine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU