Antreprenorii români sunt tentați de investițiile în hoteluri de LUX

27 Ian. 2023, 10:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
27 Ian. 2023, 10:30 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În ultima perioadă hotelurile au devenit o atracţie princi­pală pentru antreprenorii români care vor să îşi plaseze banii şi în alte sectoare decât businessurile lor de bază, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, tot mai multe hoteluri răsar în România după investiţiile antreprenorilor locali care activează în agricultură, industrie sau bănci. Printre cele mai mari investiţii făcute de antre­pre­norii români în hoteluri se numără Radisson Blu din Cluj, deţinut de Horia Ciorcilă, şeful Băncii Transilvania, Radisson Blu Timişoara, controlat de Ovidiu Şandor, unul dintre cei mai mari antreprenori din zona de vest a României, care activează în construcţii, dar şi Alma Health & Spa Retreat, al cărui proprietar este Vasile Dogărescu, care deţine mai multe busi­nessuri în agricultură, cât şi un lanţ de benzinării.

Fie că au văzut potenţialul de dezvoltare al zonelor în care au investit sau răspund unei cerinţe a pieţei prin construirea unui hotel, ospitalitatea este tot mai căutată de către anterprenorii români.

De asemenea, migrarea investiţiilor în hoteluri în afara marilor centre urbane precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara se datorează antreprenorilor din România, care aleg să mizeze pe un astfel de business şi în zonele în care infrastructura hotelieră aproape că lipseşte.

Multe oraşe mari, cu o economie puternică, nu au un hotel deschis sub un brand internaţional. Spre exemplu, Aradul, care are o industrie puternică şi un nivel smenificativ de investiţii străine, va avea primul hotel sub un brand internaţional abia anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Familia Ghinea, care deţine grupul Arsat din Arad, cu activităţi în industrie şi agricultură, investeşte 50 milioane de euro într-un proiect imobiliar mixt, din care va face parte şi primul hotel Autograph Collection by Marriott din afara Bucureştiului. Hotelul va fi prima unitate sub un brand internaţional din Arad.

De asemenea, Eduard Koler, care activează în politica din România, dar are şi businessuri în zona de restaurante, a încheiat o colaborare cu grupul hotelier Accor pentru deschiderea primului hotel sub marcă internaţională din judeţul Mehedinţi. Deschiderea hotelului va avea loc în a doua parte a acestui an.

De asemenea, grupul Wyndham, care deţine brandul Ramada, a încheiat două colaborări cu antreprenorii din Târgu Jiu şi Slatina, oraşe care beneficiază de hoteluri sub branduri internaţionale odată cu aceste investiţii.

Omul de afaceri Constantin Goanţă, care controlează şi distribuitorul de ţevi Comtech Co, a renovat hotelul Parc din Slatina şi l-a redeschis sub brandul Ramada.

La Târgu Jiu, antreprenorul Cristi Șerban a deschis Hotelul Ramada by Wyndham Târgu Jiu, prima unitate de cazare clasificată la patru stele sub un brand internaţional din judeţul Gorj.

Cea mai dezvoltată infrastructură hotelieră din România se află în Bucureşti, unde există cele mai multe hoteluri de patru şi cinci stele, dar Capitala României beneficiază şi de cel mai mare număr de hoteluri afiliate unui brand internaţional. România are o rată foarte mică a hotelurilor afiliate la un brand internaţional, existând însă potenţial de dezvoltare pe acest segment.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

Gazprom a anunțat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău