Banca Centrală Europeană este iar rămasă în urmă: Anunțul care îi atrage noi critici

03 Feb. 2023, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Feb. 2023, 17:12 // Actual //  bani.md

În timp ce băncile centrale majore au crescut rapid și agresiv ratele de dobândă monetară la începutul lui 2022, pentru a combate inflația galopantă, BCE a acționat cu o întârziere de jumătate de an, potrivit ziare.com.

Azi, când FED și Banca Angliei au redus ritmul de creștere a dobânzilor și au anunțat renunțarea la majorările agresive, pentru a proteja economia și debitorii, BCE este iar rămasă în off-side.

Investitorii critică anunțul făcut de Banca Centrală Europeană cu privire la păstrarea ritmului de majorare a dobânzii monetare.

Dublă majorare de 0,50%

BCE a anunțat joi majorarea cu 0,50% a dobânziii de politică monetară, motivând decizia prin angajamentul legat de stabilitatea prețurilor și revenirea cât grabnică în proximitatea țintei de inflație de 2%.

Mai mult decât atât, în comunicatul instituției se arată că la viitoarea ședință de politică monetară, din martie, va fi operată o majorare similară a dobânzii de politică monetară, de 0,50%.

”Consiliul guvernatorilor va menține cursul în creșterea semnificativă a ratelor dobânzilor într-un ritm constant și în menținerea acestora la niveluri suficient de restrictive pentru a asigura revenirea în timp util a inflației la ținta sa de 2% pe termen mediu.

În consecință, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cele trei rate cheie ale dobânzilor BCE cu 50 de puncte de bază și se așteaptă să le majoreze în continuare.

Având în vedere presiunile inflaționiste subiacente, Consiliul Guvernatorilor intenționează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 de puncte de bază la următoarea sa ședință de politică monetară din martie și apoi va evalua traseul ulterioar al politicii sale monetare.”, se arată în comunicatul de presă.

Oficialii BCE rămân însă din ce în ce mai izolați, prin politica monetară adoptată, pe măsură ce investitorii arată din ce în ce mai încrezători că șocul inflaționist global se estompează, scrie Bloomberg.

”Pot veni o mulțime de știri de acum până în martie”, a declarat Peter Praet, fost economist șef al BCE, pentru sursa citată. ”Am fost surprins de intenția de a crește cu 50 de puncte de bază pentru că mă gândesc, cine știe ce se va întâmpla?”, a adăugat Praet.

Spre deosebire de dubla majorare a dobânzii monetare cu jumătate de punct procentual anunțată de către BCE, Rezerva Federală a SUA a crescut miercuri ratele cu doar un sfert de punct. La rândul său, Banca Angliei a comunicat că majorările agresive de dobândă se apropie de final.

Atât FED, cât și Banca Angliei au început creșterile de dobândă mult mai devreme decât BCE și au majorat dobânzile cu mult peste banca centrală a zonei euro, care a reușit până acum, rămasă în urmă, doar o majorare de 3 puncte procentuale.

Politicile celorlalte bănci centrale au determinat deja o încetinire a ritmului creșterilor de prețuri la nivel global, care a adus o reducere a inflației inclusiv în zona euro, măsurile tardive de acum ale BCE nefiind privite cu ochi buni de investitori, care acuză instituția că ”sfidează piețele”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 13:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 13:11 // Actual //  Ursu Victor

Un studiu realizat de platforma de verificare a istoricului auto carVertical scoate la iveală o realitatea dură a pieței auto  second-hand din România. Multe dintre mașinile populare, în special cele premium, ascund probleme majore în istoricul lor.

Potrivit metodologiei carVertical, o mașină cu istoric curat este una care nu a fost avariată, nu are kilometrajul modificat, nu a fost folosită în regim de taxi, ride-sharing sau car-sharing, nu a fost declarată daună totală.

Potrivit datelro CarVertical, Lexus conduce clasamentul în România, cu 60,5% dintre mașinile verificate având un istoric curat. Pe următoarele locuri se află: Renault – 53,8% și Peugeot – 52,7%.

În contrast puternic, BMW ocupă ultimul loc, cu doar 8% dintre vehiculele verificate în România având un istoric curat. Urmează: Porsche – 9,3%, Volvo – 27,4%,

„Mulți oameni visează să dețină o mașină de clasă premium, dar nu evaluează întotdeauna pe deplin riscurile pe care le implică o astfel de achiziție. Deoarece aceste vehicule sunt mai scumpe, vânzătorii necinstiți sunt mai predispuși să le falsifice kilometrajul sau să le ascundă defectele”, avertizează Matas Buzelis, expert auto carVertical.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!