Decizia Americii ce ar întoarce istoria contra Rusiei: Aceleași arme trimise de SUA URSS-ului îl pot învinge pe Putin

18 Feb. 2023, 07:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Feb. 2023, 07:52 // Actual //  bani.md

Războiul lui Putin din Ucraina este unul neprovocat și sângeros, rezultând cu pierderea a zeci de mii de vieți omenești de ambele părți. Acum, Statele Unite se află în fața unei decizii istorice: un grup de congresmeni bipartizani au trimis o scrisoare președintelui Joe Biden, prin care fac presiuni pentru ca Washingtonul să trimită avioane moderne Ucrainei.

Acest fapt ar constitui o întoarcere a istoriei, după ce America a ajutat Uniunea Sovietică să învingă Germania nazistă a lui Hitler, în cel de-Al Doilea Război Mondial, trimițându-i 14.000 de avioane, 400.000 de jeep-uri și camioane, 8.000 de tractoare și 13.000 de tancuri, potrivit Politico.

Cinci membri ai Camerei Reprezentanților, din ambele partide, au susținut că avioanele moderne – pe care Kievul le-a solicitat, dar administrația de la Washington nu a fost de acord până acum – „s-ar putea dovedi decisive pentru controlul spațiului aerian ucrainean în acest an”, într-o scrisoare trimisă joi, 16 februarie 2023, către Biden.

„Furnizarea unor astfel de avioane este necesară pentru a ajuta Ucraina să-și protejeze spațiul aerian, în special în lumina noilor ofensive rusești și având în vedere creșterea așteptată a operațiunilor de luptă pe scară largă”, au scris legislatorii.

Scrisoarea a fost redactată de democratul Jared Golden, din Maine. Semnatari au fost, de asemenea, democrații Jason Crow din Colorado și Chrissy Houlahan din Pennsylvania și republicanii Tony Gonzales din Texas și Mike Gallagher din Wisconsin.
Misiunea este cel mai recent impuls dinspre Capitoliu pentru a oferi Kievului avioane de luptă de fabricație americană. De asemenea, aceasta vine în contextul în care susținătorii ajutorului pentru Ucraina din ambele partide încearcă să navigheze în cadrul unei facțiuni din noua majoritate republicană din Camera Reprezentanților care dorește să reducă asistența.

Legiuitorii susțin că avioanele de luptă – fie F-16 fabricat de Lockheed Martin, fie ceva similar – ar oferi forțelor ucrainene o capacitate mai mare decât artileria terestră furnizată de SUA și de alte națiuni.

„Avioanele F-16 sau avioane de vânătoare similare din a patra generație ar oferi Ucrainei o platformă foarte mobilă de pe care să țintească rachetele aer-aer și dronele rusești, să protejeze forțele terestre ucrainene în timp ce acestea angajează trupele rusești, precum și să angajeze avioane de vânătoare rusești pentru o superioritate aeriană contestată”, au susținut ei.

Impulsul bipartizan din partea Capitoliului vine după o decizie coordonată între SUA și Germania de a trimite tancuri de luptă principale pe linia frontului. După unele certuri, SUA au fost de acord să trimită tancuri Abrams la un moment dat, în timp ce Germania va dona tancuri Leopard, care vor intra mai devreme pe câmpul de luptă.

Dar Biden a părut să respingă trimiterea de F-16 în Ucraina luna trecută, deși președintele a declarat ulterior că va vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Avioanele F-16 fabricate în SUA s-au aflat pe lista de dorințe a Kievului în materie de armament de când a început invazia Rusiei, în urmă cu un an. Parlamentarii au mai spus că SUA ar trebui să trimită F-16 către țările est-europene care își transferă vechile avioane de luptă MiG către Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iul. 2025, 10:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Iul. 2025, 10:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a publicat lista oficială cu 22 de bănci rusești sancționate în cadrul celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, adoptat oficial vineri. Printre instituțiile vizate se numără T-Bank – una dintre cele mai importante bănci sistemice din Rusia, aflată deja sub sancțiunile SUA din 2023 –, dar și Yandex Bank, Ozon Bank și banca de stat Dom.RF, aflată în top 10 după active.

De asemenea, pe listă au fost incluse și Surgutneftegazbank, Zenit, Loko-bank, Severgazbank, Tatsotsbank, Finam Bank (care a subliniat că brokerul omonim nu este vizat) și alte instituții financiare. Orice tranzacții financiare cu aceste bănci devin ilegale pe teritoriul UE.

Într-o premieră, UE a impus sancțiuni și împotriva a două bănci chineze – Heilongjiang Suifenhe Rural Commercial Bank și Heihe Rural Commercial Bank –, acuzate că furnizează servicii în domeniul criptoactivelor care „subminează semnificativ” regimul de sancțiuni.

Pe lângă acestea, Bruxelles-ul a introdus pe lista neagră 18 persoane fizice și 41 de companii din Rusia, dar și din Emiratele Arabe Unite, Singapore, Mauritius, China, India și Azerbaidjan. Printre persoanele sancționate se numără Karen Șahnazarov, directorul general al „Mosfilm”, Ilșat Șaghiahmetov, fost director al Fondului pentru Dezvoltarea Teritoriilor, Olga Burova, adjunct al ministrului culturii din Crimeea anexată, Tatiana Litvinenko, acționară a gigantului PhosAgro, și mai mulți cetățeni chinezi, indieni și iranieni. Aceștia vor avea interdicție de intrare în UE, iar activele lor în Europa vor fi înghețate.

În paralel, UE a sancționat și companii din industria de apărare, printre care NPP Rubin, NIIPP, Uzina de Mașini-Unelte din Ulyanovsk și altele. Sancțiuni au fost impuse și asupra a 105 petroliere „fantomă”, care nu mai au acces în porturile UE, iar firmele europene nu le mai pot furniza servicii.

Totodată, noul pachet de sancțiuni vizează limitarea exporturilor din China de tehnologii utilizate în producția de drone, rafinăria indiană de 400.000 barili/zi controlată de Rosneft, interzicerea tranzacțiilor cu Fondul Rus de Investiții Directe (RDIF) și subsidiarele sale, condus de Kirill Dmitriev, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin.

UE are de asemenea în plan scăderea plafonului de preț pentru petrolul rusesc la circa 47,6 dolari/baril și blocarea utilizării conductelor Nord Stream.

Potrivit șefei diplomației europene Kaja Kallas, noul pachet este „unul dintre cele mai puternice” de la începutul războiului și vizează reducerea capacității financiare a Kremlinului de a susține agresiunea asupra Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA