Reprezentanții SA „Moldovagaz” participă la forul energetic, care are loc zilele acestea în Turcia. În cadrul discursului său, Președintele Consiliului de Administrație al întreprinderii, Vadim Ceban, a prezentat o descriere a pieței de gaze din Republica Moldova, structura rețelelor de transport și distribuție a gazelor din țară, dinamica furnizărilor în ultimii ani, precum și alți parametri tehnici.
În acest sens, Ceban a remarcat potențialul rol strategic al Republicii Moldova la interconectarea piețelor de gaze din Asia și Europa de Est, ținând cont de funcționalitatea în regim de revers al tronsonului Transbalcanic, începând cu anul 2019.
La fel, au fost evidențiate modificările recente în legislația țării, care reglementează reversul virtual (backhaul). În acest sens, a menționat Vadim Ceban, grupul de companii „Moldovagaz” este pregătit să ofere potențialilor săi parteneri o gamă largă de servicii pe termen lung, inclusiv care vizează transportul de gazelor naturale.
„În curând, Turcia va deveni un mare supermarket pentru comercializarea gazelor. În acest sens, vom organiza Summitul Gazului de la Istanbul în perioada 14-15 februarie. Acesta, vom reuni la aceeași masă producători din Orientul Mijlociu, din țările Mării Caspice, Asia Centrală și consumatori din Europa”, potrivit ministrului Energiei și Resurselor Naturale al Turciei Fatih Donmez.
Turcia primește gaz în principal din Rusia, Iran și Azerbaidjan. În același timp, acționează în continuare ca un hub de transport important, deoarece o parte semnificativă a gazului este tranzită către Europa. De exemplu, în 2021, Federația Rusă a furnizat Turciei 26,3 miliarde de metri cubi de gaz, sau 44,9% din importurile totale ale țării, rezultă din raportul Autorității de Reglementare a Pieței Energetice din Turcia.
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse a subliniat în timpul întâlnirii cu Erdogan că Turcia este în prezent ”cea mai fiabilă rută de aprovizionare a Europei” prin intermediul gazoductului TurkStream, care transportă gaz rusesc către Turcia şi mai multe ţări din sudul şi sud-estul Europei. TurkStream, care trece pe fundul Mării Negre, poate transporta până la 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Bulgaria, Grecia, Serbia, România, Ungaria şi Macedonia de Nord sunt alimentate pe această rută.
Autoritățile Republicii Moldova au declarat de nenumărate ori că vor să renunțe la dependența de o singură sursă Gazprom. De la începutul anului 2023, Chișinăul susține că a renunțat la gazul rusesc și cumpără exclusiv de pe bursă, însă nu este exclus că cel achiziționat de pe bursă este și gaz rusesc.