Șomerii vor putea participa la cursuri de formare profesională pe bază de voucher

22 Feb. 2023, 13:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Feb. 2023, 13:11 // Actual //  MD Bani

Șomerii vor putea participa la cursuri de formare profesională pe bază de voucher, în urma deciziei aprobate de Executiv, la inițiativa Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Noua procedură simplifică procesul de desfășurare a cursurilor de formare profesională pentru șomeri și prevede că persoanele își aleg de sine  stătător instituția de învățământ unde vor urma aceste cursuri. Pentru achitarea lor, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) acordă șomerilor un voucher nominal.

În acest scop, va fi dezvoltată platforma online „Voucher pentru formarea profesională”, care va reprezenta un modul suplimentar la platforma www.angajat.md, gestionată de ANOFM. Prin intermediul acestei platforme, vor fi înregistrați prestatorii de servicii de instruire profesională, vor fi emise, în format electronic, voucherele de formare profesională și va fi confirmată acceptarea voucherului de către prestatori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Voucherele vor putea fi utilizate timp de 7 zile de la acordarea lor de către ANOFM, iar în acest interval beneficiarii își vor alege din lista publicată pe platforma „Voucher pentru formarea profesională” instituția de învățământ și se vor înregistra la cursuri. După expirarea celor 7 zile, voucherul nu va mai putea fi utilizat, iar șomerul va putea primi un voucher repetat doar peste 12 luni.

Șomerii pot beneficia gratuit de un singur curs de formare profesională într-un interval de 24 de luni consecutive, iar pe parcursul efectuării cursurilor, cursanții primesc o bursă lunară în mărime de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

În anul 2022, 1062 de șomeri, dintre care 744 de femei, au absolvit cursurile de calificare, recalificare, perfecționare și specializare, acordate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

„Prin acest proiect, ne propunem să atingem mai multe obiective, între care simplificarea procesului de desfășurare a cursurilor de formare profesională, sporirea calității acestora, abilitarea șomerilor cu dreptul de a alege instituția de învățământ și digitalizarea procesului de organizare a formării profesionale a șomerilor”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală