Industria construcțiilor – paralizată! Numărul locuințelor date în exploatare la nivelul ultimelor 20 de ani

27 Feb. 2023, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2023, 10:49 // Actual //  Lupu Eduard

Anul 2022 a fost unul extrem de dificil pentru industria construcțiilor din Republica Moldova. Prețurile la materialele de construcții și costurile cu forța de muncă au crescut semnificativ cu peste 40%, în timp ce prețul de vânzare la apartamentele noi a înregistrat o creștere de 14%. În rezultat încasările reale ale agenților economici în 2022 au fost cu 20% mai mici decât un an înainte. Pe lângă scăderea reală a veniturilor, companiile de construcție s-au confruntat și cu scăderea semnificativă de circa 30-40% a vânzărilor de apartamente noi, constată economistul Veaceslav Ioniță într-o postare pe blogul său.

Datele noi ale Biroului de Statistică denotă o scădere puternică de 2,7 ori a numărului de locuințe date în exploatare în 2022. Dacă în 2021 a fost stabilit un record de la independență încoace și au fost date în exploatare 900 mii m2 spații de locuit, atunci în 2022 acest indicator a căzut până la 338 mii m2, cea ce reprezintă minimul pentru ultimii 20 ani.

Economistul susține că, cel mai puternic a fost afectata industria construcțiilor de apartamente din mun. Chișinău, care deține o cotă de 2/3 din totalul locuințelor construite în Moldova. Dacă în 2021 în Chișinău au fost date în exploatare apartamente cu o suprafață totală de 589 mii m2, atunci în 2022 acest indicator s-a redus de 5 ori, până la 119 mii m2.

„Darea în exploatare a caselor individuale tot a înregistrat o scădere de circa 50%, de la 289 mii m2 în 2021 până la 188 mii m2 în 2022. Din totalul caselor individuale 1/3 sunt construite în mun. Chișinău, celelalte pe restul teritoriului țării. Unica excepție pozitivă a fost înregistrată la darea în exploatare a apartamentelor noi înafara municipiului Chișinău. Pe restul teritoriului țării acest indicator a crescut cu 45%, de la 21,6 mii m2 în 2021 la 31,2 mii m2 în 2022. Însă după cum observați, piața apartamentelor din afara mun. Chișinău este una minusculă și reprezintă doar 2-3% din totalul locuințelor construite”, a punctat Ioniță.

Din datele de până la criza din 2022 putem deduce că 75% din toată piața de locuințe noi este concentrată în mun. Chișinău, dintre care 2/3 sunt apartamente și 10% case individuale. Apoi urmează casele individuale construite în restul țării cu o cotă de 22%, iar construcția de apartamente din afara mun. Chișinău constituie doar 2-3% din întreaga piață de locuințe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău