„Regele low-cost ” ar putea ateriza în Republica Moldova după ce ungurii au anunțat că își cară avioanele din țară

28 Feb. 2023, 12:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Feb. 2023, 12:43 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat într-o vizită oficială la Dublin, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții companiei aeriene Ryanair. Alături de Jason McGuinness, Director comercial Ryanair, și Raymond Kelliher, Director pentru dezvoltarea rutelor al companiei, oficialii au discutat despre posibilitatea operatorului irlandez să lanseze zboruri din și spre Republica Moldova. Ieri, compania low-cost Wizz-Air a anunțat într-un comunicat de presă că își suspendă zborurile din și spre Republica Moldova urmare a riscului de securitate.

Șeful legislativului le-a transmis reprezentanților companiei că țara noastră a progresat semnificativ la toate capitolele după discuția pe care reprezentanții Ryanair au avut-o la 11 noiembrie 2022 cu fostul ministru Andrei Spînu. De asemenea, le-a vorbit despre procedurile aplicate de autoritățile competente din Republica Moldova în scopul asigurării unui nivel corespunzător al siguranței și securității aeronautice, menționând că, potrivit analizei tuturor riscurilor, zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță.

Președintele Parlamentului i-a asigurat pe reprezentanții Ryanair că autoritățile Republicii Moldova sunt deschise pentru a le oferi toate condițiile necesare pentru a veni la Chișinău. „Am ținut foarte mult să avem această discuție și sper să avem primele rezultate cât mai curând”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la finalul discuțiilor.

Companiile low-cost, inclusiv Ryan Air au anunțat de mai multe ori că taxele aeroportuare mari îi împiedică dă vină în Republica Moldova.

Or, în țările vecine operatorii low-cost operează curse spre diferite destinații la prețuri care variază între 15 – 30 de euro. RyanAir a avut mai multe tentative de a veni în Republica Moldova, dar a refuzat din cauza taxelor mari.

Specialiștii susțin că politica de preţuri a unei companii low-cost diferă de cea a unei companii de linie. Costurile per fotoliu pentru un kilometru sunt calculate în funcţie de capacitatea avionului, nivelul de ocupare a locurilor din fiecare cursă, dar şi de taxele aeroportuare. Astfel, pentru a fi cât mai eficiente, aceste curse sunt efectuate pe distanţe cuprinse între două şi trei ore de zbor, cu aeronave a căror capacitate minimă e de 150 de locuri.

Cât costă o călătorie din Chişinău şi una din România

Paris. Cu rezervare de la Chişinău, un bilet de avion te costă 119 euro. Dacă decolezi din Bucureşti spre oraşul îndrăgostiţilor, zbori cu doar 20 de euro. Pentru un bilet de autocar Chişinău-Bucureşti mai scoţi din buzunar circa 260 de lei.

Madrid. Cu decolare din Chişinău, plăteşti 197 de euro. De la Târgu Mureş, doar 15 euro. Pentru a ajunge de la Chişinău la Târgu Mureş mai plăteşti circa 270 de lei, biletul de autocar.

Milano. Un zbor cu decolare din Chişinău costă 118 euro. În schimb, pentru un bilet de avion Timişoara-Milano poţi să plăteşti chiar şi 13 euro. Adaugă 40 de euro un zbor cu Carpatair de la Chişinău până în Timişoara.

Londra. De la Chişinău plăteşti 129 de euro pentru biletul de avion. De la Cluj-Napoca, plăteşti 24 de euro. Un bilet de autocar de la Chişinău la Cluj te costă 320 de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 10:22 // Actual //  Lupu Eduard

Apple lucrează la o versiune mai subțire a iPhone-ului, care va fi lansată probabil până în 2025, a relatat vineri publicația Information, citând trei persoane care au cunoștință despre acest proiect, transmite Reuters.

Posibila versiune mai subțire va avea probabil un preț mai mare decât iPhone Pro Max și este de așteptat să fie lansată odată cu iPhone 17 în septembrie 2025, potrivit raportului.

Compania cu sediul în Cupertino, California, testează în continuare diferite modele pentru acest dispozitiv, cu numele de cod D23, care ar putea avea procesorul de ultimă generație al Apple, denumit probabil A19, a adăugat publicația citată.

Apple nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Actualizarea așteptată subliniază nevoia Apple de a îmbunătăți iPhone, cel mai popular produs al companiei, în timp ce se confruntă cu o concurență dură din partea Honor și Huawei în China și Samsung Electronics la nivel global.

Samsung a deținut cea mai mare cotă de piață a smartphone-urilor în primele trei luni ale anului 2024, cu 20,8%, urmată de cota de piață de 17,3% a Apple, potrivit firmei de cercetare International Data Corporation.

Pentru cel de-al doilea trimestru fiscal, vânzările iPhone ale Apple au scăzut cu 10,5%, la 45,96 miliarde de dolari.
Apple intenționează, de asemenea, să renunțe la modelul mai puțin scump iPhone Plus și intenționează să lanseze un iPhone mai ieftin, un succesor al iPhone SE, în primăvara anului 2025, se arată în raport.

Veștile vin la câteva zile după ce Apple a prezentat cel mai recent iPad Pro cu un nou cip pentru calculul prin inteligență artificială, în timp ce se grăbește să ajungă din urmă rivalii săi din Big Tech într-o cursă pentru a domina această tehnologie emergentă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău