Vrei schimbări în viața ta? 3 sfaturi oferite de un om de știință în domeniul comportamentului

15 Mai 2021, 13:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
15 Mai 2021, 13:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Toată lumea are ceva în viață pe care ar vrea să-l schimbe, indiferent dacă economisește mai mult, mănâncă mai bine sau renunță la social media.

Există o mulțime de cărți, videoclipuri și podcast-uri care promit să vă ajute să vă atingeți obiectivele, dar mulți oameni încă se luptă cu ei înșiși pentru a obține schimbări esențiale. Dr. Katy Milkman, profesor la Wharton și autor al cărții „Cum să te schimbi”, spune că oamenilor le lipsește un aspect cheie în căutarea schimbării: știința.

Milkman este co-fondator și codirector al Inițiativei Schimbarea Comportamentului pentru Bun și și-a petrecut o mare parte din carieră cercetând cum oamenii pot lua decizii mai bune. Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac atunci când încearcă să facă schimbări în viața lor este să încerce să găsească o soluție „magică”.

În schimb, oamenii ar trebui să adopte o abordare mai strategică bazată pe barierele cu care se confruntă.

„Pentru a realiza schimbarea, depinde cu adevărat de ceea ce îți stă în cale”, spune ea.

Iată trei modalități susținute de știință pentru a realiza cu adevărat schimbări în viața ta:

1. Profitați de „efectul de început nou”

Cu câțiva ani în urmă, Milkman ținea o discuție la Google despre cercetările sale despre ce ar putea împinge schimbarea comportamentală, când a primit o întrebare care i-a schimbat cursul carierei: „Există un moment ideal pentru a încuraja schimbarea?”

Acest lucru i-a inspirat pe Milkman și colaboratorii săi să studieze ceea ce ei numesc acum „proaspăt efect de început” – ideea că există momente specifice în viață în care oamenii se angajează în ceva nou și sunt mai motivați să se schimbe.

„Există momente de-a lungul vieții noastre când simțim că ne confruntăm cu o pauză de capitol sau cu un nou început”, explică Milkman.

Ar putea proveni dintr-un eveniment major de viață, cum ar fi un nou loc de muncă sau mutarea într-o casă nouă. Sau ar putea fi ceva la fel de mic ca începutul unei noi săptămâni. Aceste începuturi proaspete oferă o pauză de la „vechiul” tău.

„Începuturile proaspete sunt un motivator puternic și cu adevărat eficace dacă le putem folosi ca o trambulină spre schimbare”, spune Milkman.

2. Identifică barierele care îți stau în cale

Milkman sfătuiește să nu sară doar în încercarea de a face o schimbare. Analizați mai întâi situația și gândiți-vă strategic la barierele care apar în calea schimbării.

„Este important să facem acea fază de diagnostic pe care tindem să o omitem, în loc să ne grăbim direct într-o soluție, încercând să înțelegem ce vă împiedică să atingeți acest obiectiv”, spune ea.

Milkman a identificat mai multe bariere comune care ar putea împiedica oamenii să facă o schimbare, de la început la uitare până la ispită. Vrei să începi să faci mișcare, dar urăști să te antrenezi? Vrei să ieși din rețelele de socializare, dar este mai distractiv să fii acolo? Acestea sunt exemple de ispită care lucrează împotriva ta.

După ce ați identificat barierele, aveți un set de instrumente de soluții. Dacă ispita te împiedică, schimbă distracția. Milkman sugerează să găsești o modalitate de a fi social în timp ce îți atingi obiectivul.

Tentarea-gruparea poate funcționa, de asemenea. De exemplu, dacă vă chinuiți să ajungeți la sală, setați-l ca timp pentru a viziona emisiunea preferată – și poate chiar veți începe să așteptați cu nerăbdare să faceți sport.

„Dacă îți urmărești obiectivele într-un mod care îți face plăcere”, spune Milkman, „ești mult mai probabil să te ții de ele”.

3. Dă sfaturi

Cercetările arată că oferirea de sfaturi și îndrumarea celorlalți vă pot ajuta, de fapt, să vă atingeți propriile obiective.

„Punerea oamenilor în rolul de mentor și cererea lor de a sfătui alte persoane le sporește încrederea, îi determină să se introspecteze cu privire la ceea ce ar putea funcționa pentru ei și îi face să se simtă ipocriți dacă nu urmează”, spune Milkman.

Ea împărtășește exemplul unui studiu cu liceeni care dau sfaturi. Când elevii au primit rolul de „dătători de sfaturi” pentru elevii mai mici, propriile lor note s-au îmbunătățit.

Cum poți să aplici asta propriei căutări de schimbare? Milkman sugerează formarea unui club de consiliere cu alte persoane care încearcă să atingă obiective similare.

„Puteți ajuta alți oameni și să învățați din perspectivele lor și să obțineți și beneficiile antrenorului”, spune ea.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală