VIDEO Traian în inspecție la Rîșcani. Ce planuri are pretura pentru parcul „Dumitru Rîșcanu” – perla sectorului

13 Mart. 2023, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Mart. 2023, 16:31 // Actual //  MD Bani

Ora de LIVE cu Traian la preturile din Capitală a ajuns la Rîșcani. Colegul nostru a discutat despre reușitele, problemele și proiectele de dezvoltare ale sectorului cu pretorul Vlad Melnic.

„S-au executat mai multe lucrări ce țin de renovarea parcurilor, drumurilor, căilor de acces spre școli, grădinițe. Dat fiind faptul că se vede cu ochiul liber reparația sectorului și investițiile destul de mari, sunt atrași mai mulți agenți economici, cresc prețurile la bunurile imobile”, a declarat pretorul sectorului Rîșcani.

Potrivit lui Vlad Melnic, în sectorul Rîșcani există multe probleme, însă administrația locală încearcă să facă față.

„În anul 2022 am început proiecte masive, cum ar fi reparația străzilor Dumitru Rîșcanu, Braniștii, Tudor Vladimirescu, strada Ceucari. Avem multe proiecte multianuale. Ne propunem să încheiem aceste proiecte înainte de termen, până la începutul verii”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Când începem reparația unui parc, cum ar fi scuarul de pe strada Moscovei – așa numitul parc „Mezon”, scuarul de pe strada Kiev, scuarul de la Poșta Veche – o zonă care a fost părăsită și uitată de toată lumea și necesită o investiție serioasă, scuarul „Ivan Zaikin” și cel mai mare parc din sectorul Rîșcani – „Dumitru Rîșcanu” – unde azi se investește o sumă impunătoare, pentru că este până la urmă o perlă a sectorului – întotdeauna sunt incluse și elemente pentru copii, mese de tenis și alte activități de recreere”, menționează Vlad Melnic.

Pretorul i-a îndemnat pe locuitori să cruțe banul public și să păstreze instalațiile și lucrările efectuate în sectorul Rîșcani.

„Sunt locuitor al sectorului Rîșcani din 1985. Am trăit toată viața în acest sector și sunt mândru că pot fi de folos societății și acestui sector. Când pleacă la lucru, ce întâlnesc oamenii în cale? Ies din scară, ajung la stația renovată, urcă în transportul public – care este nou, și ajung la lucru. Asta este menirea administrației publice locale – să creeze condiții pentru deplasarea cetățenilor de acasă la lucru și de la lucru acasă”, a conchis Melnic.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO