Jocurile murdare ale reformei justiției! Modificarea Constituției pentru alegerea președintelui de către Parlament

21 Mart. 2023, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Mart. 2023, 10:22 // Actual //  bani.md

O apariție jalnică, disperată, cu declarații populiste, aberante, imorale și descalificante la adresa corpului de judecători și soluții vădit anticonstituționale și contrare standardelor Consiliului Europei privind constituirea unui CSM format doar din 6 membri non-judecători aleși politic de către Parlament, a Președintelui Republicii Moldova după ședința Consiliului Suprem de Securitate cu privire la chestiunea amânării alegerii membrilor-magistrați în CSM de către Adunarea generală a judecătorilor, scrie fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi.

Potrivit lui, „oare de unde panica Maiei Sandu și armatei sale de escroci politici, cu privire la amânarea Adunării generale a judecătorilor, dar și graba de a constitui un CSM contrar Constituției, din moment ce anume ei:

  1. a) au tolerat lipsa unui CSM funcțional mai bine de un an;
  2. b) au blocat constituirea CSM conform modificărilor constituționale intrate în vigoare la 01 aprilie 2022 (parte a reformei justiției agreate cu partenerii de dezvoltare și conformă standardelor Consiliului Europei);
  3. c) au provocat blocarea sistemului judecătoresc.

Au nevoie urgent de numirea celui de-al 6-lea judecător al Curții Constituționale?

Fostul ministru al Justiției susține că PAS a încercat să convingă opinia publică că judecătorii nu sunt loiali reformei justiției prin așa-zisul prevetting și vor bloca Adunarea generală și alegerea CSM prin neprezentare. Asta au făcut-o pentru a justifica adoptarea unei modificări de lege abuzive prin care Adunarea generală a judecătorilor să fie convocată de ministrul justiției.

„Judecătorii însă s-au convocat și chiar s-au declarat parteneri ai reformei, cu condiția că se urmărește consolidarea independenței justiției și nu capturarea justiției. Urmare a declarațiilor după ședința CSS nu mai încape nici un dubiu că guvernarea are nevoie urgent de un CSM în care să aibă control total pentru a numi al 6-lea judecător al Curții Constituționale care să preia și președinția Curții”, a punctat Nagacevschi.

Motivul ar fi că în actuala componență a Curții nu ar exista o majoritate ce ar susține ridicarea mandatelor deputaților Partidului Șor, urmare a declarării neconstituționalității acestui partid și redistribuirea acestor mandate către PAS și blocul PSRM-PCRM, fapt ce le-ar permite PAS să aibă o majoritate constituțională.

În luna mai Curtea Constituțională în actuala componență ar putea recomanda alegeri parlamentare anticipate după eventuala declarare neconstituțională a partidului Șor pentru a fi ales un nou Parlament, format conform voinței poporului și nu prin manipulări juridice de redistribuire a mandatelor către partide ce nu au câștigat aceste mandate la alegeri.

Totodată PAS și-ar dori ca Curtea Constituțională să revizuiască hotărârea sa prin care s-a stabilit că Președintele țării urmează a fi ales de către popor și să se revină la alegerea Președintelui prin Parlament.

Nagacevschi spune că motivul ar fi că șansele Maiei Sandu de a lua un nou mandat în 2024 devin tot mai iluzorii. „PAS fiind conștienți de acest fapt ar dori să-i asigure un nou mandat Maiei Sandu prin votarea acesteia în Parlament, doar că ar fi nevoie de 67 de voturi garantate, dar și revizuirea hotărârii Curții Constituționale privind alegerea Președintelui de către popor”.

De fapt, s-ar încerca a se pune în aplicare o schemă de uzurpare a puterii în stat în stilul vremurilor statului capturat.

Ieri, ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru, la emisiunea „În Profunzime” acuza magistrații Curții Supreme de Justiție de tergiversarea examinării contestațiilor judecătorilor care au fost respinși de Comisia pre-vetting în concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Ea înseamnă judecătorii să numească membrii din rândul magistraților în CSM „până la 28 aprilie”, adică mai repede decât pauza luată de Adunarea Generală a Judecătorilor. În caz contrar, spune ministrul Justiției, CSM va deveni funcțional cu membrii non-magistrați numiți de Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ