Nu cunosc care e strategia Energocom. E logic, compania are nevoie de vânzări pentru a-și onora plățile pentru creditul luat de la BERD pentru achiziția metanului, a declarat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban în cadrul emisiunii de la „Exclusiv TV”.
Potrivit lui ceban, Energocom este statul, respectiv are menirea de a asigura livrările continuii de gaz. Funcție care anterior era asigurată de Moldovagaz. Rolul statului este de a asigura securitatea energetică a statului.
„La acea vreme, guvernul a primit un instrument financiar care permitea acest lucru. Statul a început să achiziționeze gaze naturale și să le depoziteze pentru a acoperi consumul în lunile de iarnă. Aceasta era sarcina guvernului. În paralel, Energocom a cumpărat anumite volume de gaze naturale de pe piață la prețul la care era vândut la acea vreme de către comercianți. Nu vorbim despre Gazprom, ci despre surse alternative”, a spus Cheban.
Ceban a precizat că Moldovagaz din decembrie a fost obligată prin decizia CSS, iar acum, conform hotărârii guvernului, dacă prețul de la Energocom este mai mic să cumpere gaz de la Energocom.
„În prezent avem acum un tarif pe care consumatorul îl plătesc pentru a acoperi devierile financiare. Aceste fonduri le trimitem la Energocom, care cumpără gaze naturale la prețuri mai mici. Acest lucru face posibilă creșterea stocurilor în depozitele, precum și plata creditului”, a subliniat Cheban.
Anul trecut Republica Moldova a contractat un credit de 300 milioane de euro de la BERD pentru a face față crizei energetice în care se pomenise țara. Respectiv, Energocom a cumpărat circa 300 milioane metri cubi de gaz la un preț de 1000 USD pentru mia de metri cubi pe care l-a depozitat în Ucraina și România.
În prezent, prețul la hubul gazier de la Amsterdam este de 473 USD pentru mia de metri cubi or, tariful pentru consumatorii casnici este de 29,27 lei pentru metrul cubi.
Recent, ministrul Energiei Victor Parlicov a spus că tariful pentru consumatorii casnici nu se va reduce în condițiile tarifele sunt influențate de câțiva factori. Cea mai mare parte din consumul de gaze este în primul trimestru, cred că o bună parte din volumele care le vom consuma pe parcursul anului 2023 deja se vor consuma până la sfârșitul lunii martie. Respectiv influența lunilor de vară când se consumă puțin și anii aceștia când tarifele sunt mai mari și se consuma și mai puțin, aceste volume vor influența relativ slab media costului gazului pe tot anul.