Șeful Moldovagaz, despre achiziția gazului scump de la Energocom: Are nevoie de bani să stingă creditul de la BERD

27 Mart. 2023, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

Nu cunosc care e strategia Energocom. E logic, compania are nevoie de vânzări pentru a-și onora plățile pentru creditul luat de la BERD pentru achiziția metanului, a declarat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban în cadrul emisiunii de la „Exclusiv TV”.

Potrivit lui ceban, Energocom este statul, respectiv are menirea de a asigura livrările continuii de gaz. Funcție care anterior era asigurată de Moldovagaz. Rolul statului este de a asigura securitatea energetică a statului.

„La acea vreme, guvernul a primit un instrument financiar care permitea acest lucru. Statul a început să achiziționeze gaze naturale și să le depoziteze pentru a acoperi consumul în lunile de iarnă. Aceasta era sarcina guvernului. În paralel, Energocom a cumpărat anumite volume de gaze naturale de pe piață la prețul la care era vândut la acea vreme de către comercianți. Nu vorbim despre Gazprom, ci despre surse alternative”, a spus Cheban.

Ceban a precizat că Moldovagaz din decembrie a fost obligată prin decizia CSS, iar acum, conform hotărârii guvernului, dacă prețul de la Energocom este mai mic să cumpere gaz de la Energocom.

„În prezent avem acum un tarif pe care consumatorul îl plătesc pentru a acoperi devierile financiare. Aceste fonduri le trimitem la Energocom, care cumpără gaze naturale la prețuri mai mici. Acest lucru face posibilă creșterea stocurilor în depozitele, precum și plata creditului”, a subliniat Cheban.

Anul trecut Republica Moldova a contractat un credit de 300 milioane de euro de la BERD pentru a face față crizei energetice în care se pomenise țara. Respectiv, Energocom a cumpărat circa 300 milioane metri cubi de gaz la un preț de 1000 USD pentru mia de metri cubi pe care l-a depozitat în Ucraina și România.

În prezent, prețul la hubul gazier de la Amsterdam este de 473 USD pentru mia de metri cubi or, tariful  pentru consumatorii casnici este de 29,27 lei pentru metrul cubi.

Recent, ministrul Energiei Victor Parlicov a spus că tariful pentru consumatorii casnici nu se va reduce în condițiile tarifele sunt influențate de câțiva factori. Cea mai mare parte din consumul de gaze este în primul trimestru, cred că o bună parte din volumele care le vom consuma pe parcursul anului 2023 deja se vor consuma până la sfârșitul lunii martie. Respectiv influența lunilor de vară când se consumă puțin și anii aceștia când tarifele sunt mai mari și se consuma și mai puțin, aceste volume vor influența relativ slab media costului gazului pe tot anul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Rezerva Federală (Fed) a anunțat, miercuri, menținerea nivelului dobânzii de referinţă, în contextul în care „inflația rămâne ridicată”, iar perspectivele economice sunt „incerte”. Politica monetară va fi relaxată când inflația se va stabiliza în jurul țintei de 2,0% – a precizat instituția bancară centrală din Statele Unite.

Fed a anunțat miercuri seară că dobânzile de referinţă rămân în intervalul 5,25%-5,50%.

Rezerva Federală: „Indicatorii recenți sugerează că activitățile economice au continuat să se extindă într-un ritm solid. Ritmul de creare a locurilor de muncă a rămas puternic, iar rata șomajului este scăzută. Inflația a mai scăzut în ultimul an, dar rămâne ridicată. În ultimele luni, nu au mai existat progrese spre obiectivul unei inflații de 2,0%. Comitetul încearcă să obțină un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen mai lung. (…) Perspectivele economice sunt incerte, iar Comitetul rămâne foarte atent la riscurile inflaționiste.”

Comitetul de politică monetară (FOMC) a declarat că „în ultimele luni, nu s-au înregistrat progrese suplimentare în vederea atingerii obiectivului Comitetului de inflație de 2%”.

Rezerva Federală: „Pentru atingerea acestor obiective, Comitetul a decis menținerea dobânzii fondurilor federale în intervalul 5,25%-5,50%. În analizarea ajustărilor dobânzilor fondurilor federale, Comitetul va evalua atent datele care vor veni, dinamica perspectivelor și echilibrul riscurilor. Comitetul nu va considera că va fi oportună reducerea dobânzii de referință până când nu va avea încredere că inflația se îndreaptă constant spre ținta de 2%.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău