Cum poate fi descurajată China: Statele Unite dispun de două metode ce pot lovi puternic Beijingul

28 Mart. 2023, 07:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2023, 07:54 // Actual //  bani.md

Mulți analiști susțin că deja Statele Unite se află într-un nou Război Rece cu China, o confruntare care se desfășoară doar ca o dispută comercială.

Însă, amenințarea Beijingului față de Washington este și una militară, mai ales într-un probabil conflict asupra Taiwanului. Acum, America are nevoie să descurajeze China în privința unei intervenții în Taiwan, aceasta implicând amenințarea cu sancțiuni militare și economice, alături de o coaliție de aliați internaționali.

Eforturile de descurajare ale Chinei se intensifică chiar dacă administrația Biden continuă cu propriile sale planuri de „descurajare integrată” a agresiunii chineze, aspect care ar putea destabiliza Taiwanul și regiunea în general, potrivit Foreign Affairs.
China, stimulată de percepția sa despre declinul SUA, încurajată de arsenalul său nuclear în expansiune rapidă și inspirată de succesul aparent al președintelui rus Vladimir Putin în utilizarea amenințărilor nucleare pentru a limita sprijinul SUA pentru Ucraina, ar putea deveni prea încrezătoare și ar putea declanșa un conflict în convingerea că Washingtonul va rămâne în afara unui posibil conflict.

Washingtonul trebuie să evite acest tip de spirală escalativă subminând optimismul chinez în propriile sale capacități; cu alte cuvinte, descurajând China. Acest lucru necesită transmiterea unui mesaj fără echivoc către Beijing că orice conflict între cele două puteri nucleare ar putea deveni rapid dezastruos, depășind cu mult beneficiile potențiale ale unei reunificări armate cu Taiwan.

Dacă descurajarea eșuează – dacă China devine mai convinsă de superioritatea sa militară și subestimează angajamentul SUA față de insulă – ambele țări ar putea ajunge implicate într-un război între marile puteri dotate cu arme nucleare.

China a lucrat pentru a-și spori capacitățile militare, construind arsenalul necesar pentru a câștiga potențial un conflict asupra Taiwanului. Eforturile vertiginoase de modernizare militară ale Chinei, dacă nu au redus decalajul militar cu Statele Unite, au făcut din aceasta o putere formidabilă în regiune.

Un război în Taiwan ar duce la pierderi colosale ale Chinei

Un război convențional cu Statele Unite, totuși, rămâne o propunere riscantă pentru China. Fiecare dintre serviciile militare americane s-a adaptat la potențialele amenințări chineze în moduri care le-ar putea permite să efectueze lovituri devastatoare împotriva unei presupuse forțe de invazie.

Așa cum China se concentrează pe descurajarea strategică, Washingtonul este de asemenea absorbit de descurajarea Chinei. În Strategia sa națională de apărare din 2022, SUA și Departamentul de Apărare au menționat necesitatea descurajării integrate, în special în contextul Taiwanului.

Abordarea SUA cu privire la descurajare diferă de omologul său chinez în moduri care oferă Washingtonului mai multe avantaje. În primul rând, strategia de descurajare a SUA pune accent pe coordonarea cu aliații. În timp ce China nu are aliați, Statele Unite lucrează îndeaproape cu Australia, Japonia, Filipine și altele din Indo-Pacific pe o serie de probleme de securitate. Unele dintre aceste țări ar putea chiar să se implice direct într-un conflict din Taiwan, creând riscuri militare suplimentare pentru Beijing.

În al doilea rând, strategia de descurajare a SUA urmărește să reunească toate instrumentele puterii naționale într-un mod coordonat. Politica de descurajare strategică a Chinei se învârte în jurul armatei, dar abordarea SUA implică participarea unor agenții precum Departamentul de Stat și Departamentul de Trezorerie. Sancțiunile împotriva Rusiei i-au sugerat Beijingului că agresiunea împotriva Taiwanului ar invita nu numai riscuri militare, ci și sancțiuni conduse de SUA, susținute de democrațiile industriale europene și asiatice.

China ar putea avea dificultăți să se inoculeze împotriva unei astfel de presiuni din cauza integrării sale în sistemele financiare și comerciale globale.

Ca parte a propriei sale strategii de descurajare, Washingtonul trebuie să încerce să împiedice China să se convingă că Statele Unite pot fi descurajate cu ușurință la începutul unui conflict.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală