Ucraina ia la țintă o puternică bază militară a lui Putin: Trebuie lovită fortăreața de la 300 de kilometri de Moldova

29 Mart. 2023, 07:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2023, 07:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a reușit să țină piept armatei lui Putin și să elibereze aproape jumătate din teritoriile ocupate de ruși, acum Kievul se pregătește pentru o nouă operațiune, apreciază experții internaționali.

Astfel, trupele ucrainene vizează să neutralizeze bazele din Crimeea ale Rusiei, care reprezintă o adevărată fortăreață militară, de unde sunt coordonate cele mai multe atacuri.

Recentele lovituri cu drone ale Ucrainei asupra Crimeii, aflată la numai 300 de kilometri de România, ocupate de ruși evidențiază importanța neutralizării puterii de foc a Moscovei în peninsulă, în timp ce Kievul își pregătește mult așteptata contraofensivă de primăvară, potrivit Financial Times.

Rusia și-a folosit numeroasele sale facilități militare din teritoriu – inclusiv portul Sevastopol, unde se află flota sa din Marea Neagră, și baza aeriană Saki – pentru a lansa lovituri cu rachete în toată Ucraina și pentru a-și sprijini forțele terestre din sudul și estul țării.

Oficialii ruși au declarat că atacurile aeriene și navale ale Ucrainei de săptămâna trecută cu drone au vizat portul Sevastopol și nodul feroviar din nordul Dzhankoi, dar au negat orice daune aduse activelor militare ale Rusiei.

Oficialii ucraineni susțin că un transport feroviar de rachete de croazieră rusești Kalibr a fost lovit în Dzhankoi – la aproximativ 130 km de cea mai apropiată poziție ucraineană – chiar dacă ei continuă să evite să-și asume loviturile de pe teritoriul Rusiei, precum și în Crimeea.

Ucraina nu a primit rachete cu rază lungă de acțiune

„Acesta face parte din procesele care vor avea loc înainte de demilitarizarea și dezocuparea atât a peninsulei Crimeea, cât și a tuturor teritoriilor ocupate ale Ucrainei”, a declarat Andriy Yusov, ofițer de informații militare ucrainene.

„Există instalații militare în masă în Crimeea pe care Rusia le-a transformat într-o logistică esențială și depozite în acest război”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA, la un eveniment de la Carnegie Endowment, de luna trecută. „Acestea sunt ținte legitime. Ucraina le lovește și noi sprijinim asta.”

Phillip Karber, un strateg militar american, a declarat că Crimeea este folosită de Rusia ca „un pumnal militar care vizează inima Ucrainei”. Peninsula găzduiește șase aerodromuri din Rusia, 20 de docuri cu nave și submarine, 12 radare și lansatoare de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, cazărmi, centre de comandă și control și podul din strâmtoarea Kerci, pe care Putin l-a construit după anexare și deschis în 2018.

Kievul și-a intensificat eforturile pentru a-și dezvolta propriile drone și pentru a achiziționa altele suplimentare capabile de lovituri cu rază mai lungă. Dar nu este clar dacă a strâns suficient pentru o mare campanie de demilitarizare a Crimeei. Capacitățile de lovitură care schimbă jocul au fost incluse de luni de zile pe lista de dorințe a Ucrainei de armament furnizat de Occident.

Acestea includ racheta ATACMS cu o rază de 300 km, care ar putea fi lansată de la sistemele de rachete cu lansare multiplă Himars pe care Ucraina le-a obținut deja. „În raport cu alte capabilități scumpe, peste 100 de ATACMS ar fi foarte rentabile și ar putea fi încă livrate la timp pentru a coincide cu contraofensiva ucraineană”, a spus Karber.

„Este de fapt o fortăreață militară chiar în mijlocul Mării Negre”, a declarat Serhii Kuzan, președintele think-tank-ului Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare din Kiev. „Acesta este o amenințare pentru toate țările din regiunea Mării Negre. Și, desigur, în primul rând pentru Ucraina.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău