VIDEO Tinerii de azi, antreprenorii de mâine. Alexandru Panfilii „Dorim să creștem antreprenori responsabili”

29 Mart. 2023, 12:54
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2023, 12:54 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Alexandru Panfilii este antreprenor, formator acreditat de către Ministerul Educației de la București, expert în Atragerea Fondurilor Nerambursabile și evaluator de proiecte finanțate în cadrul programelor finanțate de Uniunea Europeană în România.

Pentru a-și putea dezvolta tehnicile de predare și consultanță, dar și pentru a fi în pas cu subiectele de actualitate, cum ar fi tranziția la economia verde, Alexandru s-a înscris la programul Organizației Internaționale a Muncii „SIYB” (Inițiază și Lansează Afacerea /Start and Improve Your Business).

Acum cinci ani, Alexandru a realizat un studiu local din Republica Moldova, privind percepția și deschiderea societății față de astfel de instruiri promovate în cadrul programului „SIYB”. Acum își dorește să-și continuie activitatea pe acest segment, prin implementarea activităților de training.

„Ne-am propus să aflăm noi metode de predare, care vor aduce valoare adăugată serviciilor noastre, instruind antreprenori și potențiali antreprenori”, spune Alexandru Panfilii.

„Dorim să creștem antreprenori responsabili”

Începând cu luna ianuarie 2023, în parteneriat cu JCI Ungheni și  Primăria municipiului Ungheni, au fost organizate două sesiuni de training a câte două zile fiecare, pentru 26 de tineri din regiune care își doresc demararea unei afaceri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Facilitându-le procesul de identificare și/sau definitivare a ideii de business pe care doresc să o dezvolte, în luna aprilie urmează să fie livrat un alt curs complet de cinci zile. De această dată pentru 16 persoane, zece fiind selectate din rândul celor care au participat la prima etapă de instruire și șase selectate în baza unor interviuri.

În cadrul acestor instruiri, participanții vor învăța cum să lanseze o afacere, care sunt pașii și succesiunea logică, dar și cum activitatea lor poate fi una de succes.

„Până la sfârșitul anului, dorim să organizăm astfel de instruiri în regiuni, deoarece și scopul JCI este creșterea tinerilor și antreprenori responsabili, care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, menționează Alexandru.

Acum, alături de colegii săi, Alexandru dezvoltă o strategie de vânzare a serviciilor de instruire conform modulelor „SIYB”, astfel încât în viitorul apropiat acest training să poată fi livrat atât în Republica Moldova, cât și în România.

Pentru mai multe informații și oportunități despre afaceri verzi, accesați grupul Economie Verde în Moldova

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO