Nuclearelectrica va asigura 5,5% din consumul de electricitate al Republicii Moldova în luna aprilie, Energocom, compania desemnată de Guvernul de la Chișinău să achiziționeze gaze și energie din import, poate cumpăra, în caz de nevoie, și cantități suplimentare de pe piața spot de la București, operată de OPCOM.
În luna aprilie, Energocom va cumpăra electricitate de la SN Nuclearelectrica SA în volum de circa 17,4 mii MWh, echivalentul a 5,5% din necesar. Prețul unui MWh în baza acestui contract este de 450 lei (aproximativ 91 de euro/ MWh).
Grosul energiei electrice consumate în Republica Moldova va proveni tot de la centrala termoelectrică din regiunea transnistreană (MGRES). „Conform graficelor agreate, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce constituie peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului”, susține Energocom.
Prețul plătit de Chișinău transnistrenilor este de 66 dolari/MWh (60,6 euro/MWh), cu 7 dolari mai puțin decât media ultimelor patru luni și cu o treime sub cel achitat către Nuclearelectrica.
În luna noiembrie a anului trecut, Republica Moldova și-a asigurat un procent record, de nu mai puțin de 82% din necesarul de electricitate din România, de pe bursele spot operate de OPCOM, dar și prin contracte bilaterale semnate cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, CE Oltenia și CE Craiova.
Anul trecut, Energocom a încheiat pentru prima dată contracte bilaterale de livrare de electricitate, fără intermediari, de la producători din Ucraina și România, iar atunci când a fost necesar a achiziționat electricitate și de pe piețele spot, pentru ziua următoare și intrazilnică, operate de OPCOM, după ce obținuse în prealabil o licență de trading de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de la București și și-a deschis o sucursală în România.
În ceea ce privește exportul de electricitate, printr-o recentă modificare legislativă, producătorilor de energie electrică din surse fosile din România li se permite să practice prețuri mai mari de 450 lei/MWh la curentul vândut în Republica Moldova, prin adăugarea la acest preț a costurilor certificatelor CO2 obligatoriu de achiziționat conform legislației climatice europene.